Educatieve projecten

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 5, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
In overleg
Genre
Beeldend, Cultureel erfgoed
Kosten
In overleg
AANBIEDER
Jan Heestershuis

Museum Jan Heestershuis

Pompstraat 17
5481 BL Schijndel
073-5492276
museum@meierijstad.nl
www.museumjanheestershuis.nl

We bieden drie educatieve projecten aan voor basisschoolleerlingen. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs maken we projecten bij wisseltentoonstellingen. Meer informatie? Neem contact met ons op.

Overgisteren (gr. 1-2)
Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het Museum Jan Heestershuis. Er is maar een conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!
Met een brief laten de kinderen hem weten dat zijn koffer is gevonden. Wat zal hij opgelucht zijn! Maar wat is een museum nou precies? En waarom zou je eigenlijk voorwerpen van vroeger bewaren? De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen 'museum', 'vroeger' en 'bewaren', met als hoogtepunt een bezoek aan het museum. De mysterieuze koffer en ieder voorwerp daarin vertelt een verhaal. Ook de bijzondere voorwerpen die de kleuters van huis meenemen. Met Overgisteren leren de leerlingen communiceren over voorwerpen en wordt hun woordenschat uitgebreid. Het project is ontwikkeld door Erfgoed Brabant en het Museum Jan Heestershuis.

Jet en Jan (gr. 5)
Leven in de tijd van Ot en Sien: dit komt in iedere lesmethode geschiedenis aan bod. Maar waarom zou je dit thema uit een lesboek behandelen? Het is toch veel leuker en leerzamer om het te verplaatsen naar de geschiedenis van de woonplaats van de leerlingen zelf? 'Op stap met Jet en Jan' is opgebouwd rond het voorleesverhaal van Jet en Jan. Aan de hand van deze twee leeftijdgenootjes maken de kinderen kennis met thema's als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910.
In het museum gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze gaan bijvoorbeeld zelf de was doen, koffie malen, schoonschrijven op een leitje en sokken stoppen. Na de museumles wordt het verhaal op school vervolgd, zodat het project een afgerond geheel vormt.
Het project is ontwikkeld door Erfgoed Brabant en het Museum Jan Heestershuis.

De kunstvlieg (gr. 7-8)
Kunst prikkelt de creativiteit en nieuwsgierigheid. Door kunst en cultuur leer je je wortels kennen en krijg je oog voor andere manieren van kijken naar de wereld om je heen. Het Museum Jan Heestershuis en de Kulturele Evenementengroep Schijndel hebben een cultuureducatief project voor de bovenbouw van het basisonderwijs over ‘kijken naar kunst’ ontwikkeld: De Kunstvlieg. Het project sluit aan bij het programma ‘Cultuur met kwaliteit’.
Lessen op school worden gecombineerd met een bezoek aan het museum en de KEG expo. Tijdens de bezoeken worden in kleine groepjes activiteiten gedaan, zoals puzzelen met schilderijen, een kunstwerk restaureren en de leerlingen mogen zelf een tentoonstelling maken!