KunstKameraad(je) gaat door met betekenisvolle ontmoetingen...

Ook de afgelopen maanden hebben kunstenaars en Vughtse inwoners, die op wat voor manier dan ook in een kwetsbare situatie zitten, elkaar ontmoet.

In maart startten we met het project KunstKameraad(je). Geboren vanuit het gevoel "wat kan kunst betekenen in deze geïsoleerde, bizarre tijd".
We hebben inmiddels bijna 10 koppels gematcht en er hebben persoonlijk ontmoetingen plaats gevonden via telefoon, app, live ontmoeting of zelfs briefwisselingen. Voor zowel de kunstenaars als voor de gekoppelde personen blijken de ontmoetingen zeer waardevol te zijn.

"Het contact was voor mij heel welkom"
Beeldend kunstenaar Carola Mokveld werd gekoppeld aan twee kameraden, die werden uitgenodigd in samenwerking met Peter van Duppen (Maatschappelijk Steunpunt Reinier van Arkel). Carola heeft meerdere maanden contact gehad met beide mannen en in de zomer resulteerde deze ontmoetingen in de overdracht van persoonlijke kunstwerken:

  • Voor haar ene maatje maakte Carola een bijzonder drieluik. Vol waardering werd dit persoonlijk gebaar in ontvangst genomen. "Het contact was voor mij heel welkom, want ik had het best even moeilijk", zo vertelde hij. Beiden hebben het contact als heel prettig ervaren en met elkaar over veel dingen gesproken. Dit werd nog meer zichtbaar toen de kameraad van Carola óók iets voor haar bleek te hebben gemaakt... 
  • Ook het tweede kameraadschap van Carola verliep prettig. Bij het geven van het blauwe schilderij en de (eindelijk) live ontmoeting voelde een en ander makkelijker, omdat het fijn was elkaar 'in het echt' te ontmoeten. Supermooi moment dat ook de expositie van het werk van de kameraad ook nog even onder de aandacht kwam: want naast zijn kunstkameraad bleek hij zelf ook te exposeren in de brandweerkazerne van Vught.

Carola: "Wat is dit een mooi project Het brengt werelden bij elkaar. Dat zou meer mogen gebeuren. We zijn allemaal onderdeel van datzelfde leven, maar komen elkaar zo weinig tegen. Ik heb veel geleerd en diep respect voor hoe deze mannen hun leven vormgeven. geen eenvoudige klus..."
Zo nu en dan houdt Carola het contact met haar kameraden vast.


"Ruimte om even een traan te laten"
Schrijfster Marieke van Riel werd speciaal gevraagd of zij Kunst Kameraad wilde worden. Via ABZ Vught werd een meneer uitgenodigd om gekoppeld te worden. Hij had een specifieke wens....
In de zomer overhandigde Marieke haar persoonlijke kunstwerk aan haar kameraad en daar schreef ze het volgende over:

Vanmiddag bracht ik dit cadeau.
Een cadeau aan een lieve meneer oftewel mijn Kunstkameraadje, aan wie ik gekoppeld werd door @plaza_cultura . Vanwege Corona koppelen zij kunstenaars aan mensen die wel een extraatje kunnen gebruiken in deze bizarre tijden.

Mijn kunstkameraadje wilde ‘een gedicht ofzo’ voor zijn dochter. Maar hij werd aan mij gekoppeld, dus het werden wel woorden, maar geen gedicht.
Ik schreef een afgestemd verhaal. En maakte daar met privé foto’s een echt afgestemd persoonlijk prentenboek van.

Ik kon geen foto maken van de inhoud van dit pakje. Omdat het een heel persoonlijk werk is geworden dus, wat ik graag zo wil houden.
Bij de overhandiging zag ik dat het niet alleen een persoonlijk verhaal met persoonlijke beelden was geworden, maar dat het mijn kunstkameraadje nog meer bracht.

Ruimte, om even een traan te laten.

En dat raakte mij dan weer.
#dankjedag #afgestemdverhaal #intuïtiefschrijven #kunstkameraadje #schrijven


Meer KunstKameraden...
Inmiddels hebben meerdere Kameraden hun persoonlijke kunstwerk van hun KunstKameraad ontvangen. En het is hartverwarmend en mooi om te zien hoe betekenisvol dat is...voor iedereen.
Ook kunstenaars Judith Abels, Mireille Spaas en Yonne van de Griendt zijn gekoppeld aan een maatje en zullen vanuit dat contact een klein werk maken. Niet alleen de kunstenaars maken, ook sommige gekoppelde kameraden werken zelf mee. De ontmoetingen gaan soms verder dan ontmoeting, maar over in samen creëren.

Ken jij iemand? 
We willen dit mooie project graag doorzetten.
Ken jij iemand, woonachtig in de gemeente Vught, die wel een persoonlijk en kunstzinnig gebaar, door ontmoeting en contact met een kunstenaar, kan gebruiken?
Neem dan contact op met Heleen: heleen@plazacultura.nl