Plaza Cultura viert haar 15 jarig bestaan!

Vandaag bestaat Plaza Cultura 15 jaar! Whoop whoop 🥳.

Hoe het begon? Precies 15 jaar geleden solliciteerde ik (Kristel) bij de gemeente Sint-Michielsgestel, nog in het oude gemeentehuis in een kamer met donkere lambrisering en donkere, imposante stoelen, op een nieuw op te zetten functie. Die van marktplaatshouder cultuureducatie in de gemeente Sint-Michielsgestel. Enkele uren later kreeg ik het bericht dat ik aangenomen was en per 1 juli 2007 mocht beginnen. Ik werd gefeliciteerd en met een visiedocument onder de arm werd me veel succes gewenst met het vormgeven van deze baan. Later bleek hoezeer mij dit paste, iets helemaal vanaf de grond af aan opbouwen en vormgeven. Ondernemerschap ten top!

Ik maakte kennis met alle scholen, VEEL cultuuraanbieders, boog me voor het eerst in mijn leven over een naam, een logo, een website etc. Al snel sloeg ik de handen ineen met Gerry van CultuurBox (Boxtel) en Dorian van Plein23 (Veghel) omdat we immers allemaal in hetzelfde schuitje zaten en door het bundelen van krachten veel konden delen, organiseren en elkaar inspireren. Later kwamen daar Fieke van Curioso (Schijndel) en Susanne en Marlou van Cultuureducatie Schijndel bij. Jarenlang zaten we samen op kantoor in het Spectrum in Schijndel waar we lief en leed deelden en vele mooi studiedagen, scholingen etc. samen hebben georganiseerd.

Het werkgeverschap werd in 2007 ondergebracht bij MIK Kunsteducatie. Toen deze instelling in 2015 failliet ging nam schoolbestuur SKIPOS (inmiddels Cadans Primair genaamd), met dank aan Hajo Renkema, in 2016 het stokje over.

In 2009 haakte ook de gemeente Vught aan. Ik (Kristel) gaf mijn lesgeef uren op en bouwde verder aan Plaza Cultura. Tot ik in 2015 ziek werd en voor lange tijd uit beeld was. Ook werd toen duidelijk dat het wel érg veel werk was voor een persoon. In 2016 kwam ik weer ten tonele en werd ik versterkt door mijn nieuwe (maar bekende) collega Dian Langenhuijzen. Dian kende ik al van CUBE Bernheze, waar zij dezelfde functie uitvoerde als ik. In ons regio overleg werkten we namelijk al vele jaren samen 🙌.

In 2018 breidde de gemeente Vught onze taak verder uit, van onderwijs naar ook de buitenschoolse cultuureducatie en later ook het sociaal domein en zo werd ons team uitgebreid met Heleen Korthals 🙏.

Trots ben ik en zijn wij, op waar we nu staan en wat we de afgelopen 15 jaar bereikt hebben. En dit alles met als doel om kinderen, leerkrachten, jongeren en ouderen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur om cultuurparticipatie en culturele ontwikkeling te stimuleren. Hopelijk kunnen we nog lang (onverwachte) betekenisvolle samenwerkingen op blijven zoeken. Immers, kunst verwondert, raakt en verrijkt! 🦚

Proost 🥂