CMK update augustus/september 2020

26 augustus 2020

In zowel de gemeente Vught als Sint-Michielsgestel nemen alle scholen deel aan de CMK regeling en dat zijn er nogal wat! Plaza Cultura gebruikt de Cultuur Loper als leidraad in dit traject, een instrument dat werd ontwikkeld door Kunstbalie. Vijf scholen van Cadans Primair in de gemeente Haaren doen niet mee aan de CMK-regeling, maar doorlopen samen met Plaza Cultura de stappen van De CultuurLoper. Bij deze de update over de maanden augustus/september 2020:

  • Op woensdag 19 augustus vond er een kick-off plaats met beeldend kunstenaar Inge Bollen en het team van de Wegwijzer. Dit om geinspireerd van start te gaan als het gaat om beeldende kunst. De cultuurambitie van de school is om elk schooljaar een kunstdiscipline extra aandacht te geven.
  • Op donderdag 20 augustus was het pakjes dat bij bs. Franciscus in Biezenmortel. De school gaat haar WO thema's aanbieden via de methodiek van DaVinci Plaza Cultura was er bij om te kijken waar binnen deze methode de verbinding gemaakt kan worden met cultuuronderwijs.
  • Vanaf 31 augustus start bs. Klim-op in Haaren met een lessenreeks van diverse druktechnieken met beeldend kunstenaar Carola Mokveld. Carola heeft een prachtig introductiefilmpje gemaakt samen met zorgcentrum Leyenhof in Haaren. Vanaf 22 september vinden de workhsops schoolbreed plaats en daarna worden de werken tentoongesteld in het zorgcentrum. 
  • Vanaf 31 augustus gaat muzikant Joris de Bont een heel jaar schoolbreed muzieklessen verzorgen bij bs. Lambertus in Gemonde. Dit past helemaal in de ambitie van de school om muziek terug te brengen op school.
  • Op woensdag 2 september voerden ICC'er Vera en Heleen een gesprek met Lotte Timmerman over de mogelijkheden voor een samenwerking rondom danseducatie.
  • Vanaf dinsdag 8 september gaat kunstenaar Inge Bollen aan de slag met de groepen 4 en 5 van bs. St. Lambertus in Gemonde.
  • Op dinsdag 8 september vindt het stand van zaken gesprek plaats met bs. dr. Landman in Helvoirt. 
  • Op 10 september start beeldend kunstenaar Judith Abels met de 'coachen in cultuuronderwijs' training van KunstLoc. Plaza Cultura werkt regelmatig samen met Judith Abels en Judith wil zich verder professionaliseren in het voeren van coachgesprekken gericht op co-creatie en het begeleiden van veranderingstrajecten binnen het onderwijs.
  • Maandag 14 september vindt de 1e ICC bijeenkomst plaats met de ICC'ers uit de gemeente Sint-Michielsgestel en Haaren. Donderdag 17 september staat de ICC bijeenkomst van Vught gepland.
  • Op 17 september start de De CultruurLoper basistraining vanuit KunstLoc, hieraan gaat vanuit ons netwerk beeldend kunstenaar Carola Mokveld deelnemen. De Cultuur Loper is gebaseerd op drie peilers: de filosofie, het traject en de coachende houding. Deze training legt een basis voor hoe je daarmee werkt in het onderwijs. Er wordt ingezoomd op de houding en de gespreksvaardigheden die je nodig hebt om het proces op de school te begeleiden.
  • Op 23 september vindt het stand van zaken gesprek plaats bij bs. Willibrordus in Esch.
  • Op 24 september vindt de culturele teamscholing plaats bij obs De Hasselbraam in Haaren.
  • Op dinsdag 29 september bezoeken de groepen 7 en 8 van De Schalm, de Avonturier, Zuiderbos en De Piramide de theatervoorstelling "Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden" in Theater de Speeldoos.
  • Op 1 oktober start de ICC basiscursus in ons werkgebied waaraan een aantal verse ICC'ers van onze scholen gaan deelnemen. 

Algemene informatie over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit vind je online op DeCultuurLoper.nl. De Cultuur Loper is het Brabantse instrument om je eigen CmK-pad te bewandelen. De stappen zie je terug onder traject.

Vragen en overwegingen
Heb je specifieke vragen over de CmK-regeling in relatie tot de mogelijkheden op jouw school? Stel je vragen gerust per mail of bel met Plaza Cultura voor een afspraak.