CMK update januari 2021

18 januari 2021

In zowel de gemeente Vught als Sint-Michielsgestel nemen alle scholen deel aan de CMK regeling en dat zijn er nogal wat! Plaza Cultura gebruikt de Cultuur Loper als leidraad in dit traject, een instrument dat werd ontwikkeld door Kunstbalie. Bij deze de update over de maand januari 2021:

  • Ook bijeenkomst 4 van de ICC basiscursus is geannuleerd ivm COVID. 
  • Woensdag 13 januari vond de ICC scholingsbijeenkomst Vught plaats. Een online bijeenkomst met een teaser voor het komende literatuurjaar 2021-2022 met schrijver Erik van Os, en vervolgens de keuzeworkshops Visual Thinking Routines met het Design Museum of Art Based Learning met Dian Langenhuijzen.  
  • Op maandag 18 januari ontvingen de scholen in de gemeente Sint-Michielsgestel een mail van Plaza Cultura dat de gemeente Sint-Michielsgestel niet doorgaat met de cofinanciering van de CMK3 regeling. Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2021 geen nieuw CMK budget zal komen voor de scholen en dat wij als CMK intermediairs ook uren in gaan leveren. Vanaf het moment dat we dit zeer onverwachte bericht te horen kregen zijn we samen met Max van Alphen van KunstLoc, Robert Jan Koevoets van STROOMM en Marianne van Wegberg van Cadans Primair, aan het onderzoeken of het op een andere manier mogelijk is om de cofinanciering toch voor elkaar te krijgen. Immers de helft van deze cofinanciering komt van het Rijk en zij hebben wél besloten een derde CMK tranche (2021-2024) in te zetten. Concreet houdt dit dus voor nu in dat er vooralsnog géén nieuwe CMK gelden komen voor 2021 die jullie kunnen besteden aan kwaliteitsverbetering, scholing of netwerkvorming. We hopen jullie rond de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe verder in 2022.
  • De ICC bijeenkomst Sint-Michielsgestel gepland op dinsdag 19 januari, met op het programma een verdieping in cultureel erfgoed d.m.v. de Zachte Atlas én kennismaking met de 4 x 4 kaarten van Kunstloc, hebben we helaas moeten annuleren. We kregen te veel reacties van leerkrachten die op dit moment tot over hun oren in het (digitale) werk zitten. En dat kunnen we alleen maar respecteren en ernaar luisteren. De inhoud van deze scholing zal verschoven worden naar de eerstvolgende ICC bijeenkomst op 24 maart. 
  • Op 19 januari vond het CMK stand van zaken gesprek plaats bij bs De Schalm in Vught. 
  • Het CMK stand van zaken gesprek op woensdag 20 januari bij bs. Lambertus in Vught is verplaatst naar maart.
  • Helaas hebben we de inspiratiemiddag op 25 januari over de Creatieve Code die we samen met CultuurBox, Mu Artspace en de Angela school uit Boxtel organiseerden moeten annuleren.
  • Maandag 25 januari staat er een online CMK stavaza gesprek gepland met Zuiderbos.
  • Donderdag 28 januari nemen Dian en Kristel deel aan een online workshop voor intermediairs van SNENS, genaamd 'het spiekbriefje'. Dit gaat over het bedenken van een procesgerichte cultureleactiviteit.
  • Ook zijn we met ons jaarverslag bezig waarin CMK een grote rol speelt en ook de ICC-ers zullen gevraagd worden weer een stukje in te brengen over de CMK ontwikkelingen bij hen op school. 

Algemene informatie over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit vind je online op DeCultuurLoper.nl. De Cultuur Loper is het Brabantse instrument om je eigen CmK-pad te bewandelen. De stappen zie je terug onder traject.

Vragen en overwegingen
Heb je specifieke vragen over de CmK-regeling in relatie tot de mogelijkheden op jouw school? Stel je vragen gerust per mail of bel met Plaza Cultura voor een afspraak.