Cultuur Café - Cultuurnetwerk Vught

21 januari 2019

Op dinsdag 15 januari 2019 vond het eerste Cultuur Café Vught plaats.
Een moment waarop vele Vughtse culturele aanbieders, organisaties, verenigingen en betrokkenen elkaar ontmoeten, kennis delen, informeel uitwisselen en op zoek gaan naar verbindingen.

Per 1 april 2018 heeft Plaza Cultura van de Gemeente Vught de taak gekregen om als coördinator, inspirator en verbinder vorm te geven aan het Cultuurnetwerk Vught en tevens innovatieve initiatieven op het gebied van buitenschoolse cultuureducatie te ondersteunen.
In de vorm van het Cultuur Café heeft Plaza Cultura het eerste netwerkmoment in een nieuw jasje geïnitieerd.

Vanwege actuele ontwikkelingen en de ambities van de gemeente Vught en het culturele veld om meer jeugd en jongeren te betrekken en ruimte te geven om zelf met initiatieven te komen is het eerste Cultuur Café gestart met het thema: jongeren & cultuur in Vught.

Met ruim 30 bezoekers (zowel cultuurpartners als jongeren) was er een fijne opkomst in de kantine van Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg.

Na een woordje van wethouder Toine van de Ven en een korte introductie door Heleen Korthals volgde een presentatie door Xander en Guillaume over het project "Vught Ontmoet Nieuw Talent". Met jongeren aan het roer heeft dit project in september 2018 een festival georganiseerd. Onderdeel hiervan was de Cultuur Challenge: in samenwerking met jongeren is een bezoek gebracht aan belangrijke culturele plekken in Vught. Naar aanleiding hiervan is een ontwerpsessie met de jongeren georganiseerd en hebben jongeren een nieuw plan bedacht voor een geheim genootschap de "Young Nobles", waarin jongeren en 'ouderen' bij elkaar worden gebracht en waarbij de jongere 'de meester' is, waardoor met een nieuwe blik naar bijvoorbeeld cultuur erfgoed in Vught gekeken wordt.
Guillaume (14 jaar) heeft vervolgens laten zien en verteld wat voor hem uit de Cultuur Challenge is gerold; namelijk een samenwerking met Fort Isabella. Hij ontwikkelt een heuse VR beleving voor hen.
Het netwerk ging naar aanleiding van de presentatie met elkaar in gesprek en stelde vragen. Wat beweegt de jeugd en wat willen zij met de "Young Nobles" bereiken?

Tevens werden er een aantal aanwezige partners een doorpraatonderwerpen geïntroduceerd, zoals de jongerenwerkers in Vught, de coördinator kinderarmoede, citytrainer Den Bosch en zo ook een groepje jongeren, met de wens voor een TheaterWeek Experience voor jongeren in de zomervakantie.

Het tweede gedeelte van het Cultuur Café gaf ruimte voor vrije uitwisseling. Onder het genot van een hapje en drankje hebben de oudere en jongere bezoekers elkaar gesproken.

Een bijeenkomst met een prettige sfeer, nieuwe verbindingen en mooie aanleidingen voor een vervolg!

 

Heb je interesse in het uitgebreidere verslag van de middag?
Stuur dan een mail naar: info@plazacultura.nl