De Kinderboekenweek is gestart! - 5 Tips van de Schoolverteller

2 oktober 2019

De Kinderboekenweek is gestart!

Voor De Schoolverteller een spannend moment: tot hun grote plezier hebben afgelopen weken veel scholen de lesbrief aangevraagd.
Heb je de lesbrief nog niet? Download hem via deze link.

In de les staat beschreven hoe je met kinderen verhalen kunt vertellen aan de hand van een zelfgemaakt beeld: een foto of tekening.
Als extraatje geeft De Schoolverteller bij deze enkele tips voor het maken van een goede foto. Daarmee maak je van je taal-/vertel-les meteen een les beeldende vorming: twee vliegen in één klap!


Wanneer je het door de kinderen gecreëerde beeld vóór 20 oktober a.s. naar info@schoolverteller.nl mailt, maak je bovendien kans op een gratis workshop van de Schoolverteller in jouw regio.
Veel succes met het maken van de beelden en het verzinnen én vertellen van verhalen. Het team Schoolvertellers kijkt al uit naar jullie verhalen in de mailbox!

 


5 tips voor een sprekende foto
Met deze tips maak je zelfs met een mobiele telefoon of een tablet mooie, aansprekende foto's. In de bovenbouw van de basisschool kun je dit prima bespreken met de leerlingen.
1. Zet alleen dat op de foto staat waar het om gaat. Vermijd een rommelige achtergrond door de foto van dichtbij te nemen of door de achtergrond af te dekken met papier of een effen lap.
2. Zorg voor voldoende contrast. Een rustige, niet glimmende achtergrond helpt, maar het is ook belangrijk dat er voldoende licht is. Buitenlicht is mooier dan lamplicht. Let op dat je niet tegen het licht in fotografeert, want dan wordt je voorwerp een donker silhouet.
3. Maak de foto op ooghoogte. Als je tafereel op een tafel staat, ga je dus door de knieën. De kijker (en verteller) staat dan als het ware in de scène en zweeft niet als een vogel erboven.
4. Beperk het aantal voorwerpen. Je foto moet inspireren tot één verhaal en hoeft niet zes verhalen op te roepen. Met minder voorwerpen/figuren richt je de aandacht.
5. Stel scherp op het hoofdonderwerp. Wanneer je fotografeert met een mobieltje, kun je kiezen op welk punt je scherp stelt door dit met je vinger op je scherm aan te tikken. Zo voorkom je dat de achtergrond duidelijker is dan je onderwerp.

 

De Schoolverteller ging ook zelf aan de slag met deze tips en maakte onderstaande foto's van een paar verzamelde spulletjes: de eerste is een lukraak kiekje, bij de tweede letten zij op onderwerp, focus, belichting en standpunt. Het verschil is enorm!

Deze foto heeft een rommelige en glimmende achtergrond. Door het tegenlicht zie je de figuurtjes op de voorgrond niet goed. Het is niet duidelijk wat het belangrijkste is: de kikker of de panda, de glazen steentjes of het flesje?

Deze foto van vrijwel hetzelfde tafereel is een stuk helderder. Een paar voorwerpen zijn weggehaald en het geheel is een halve slag gedraaid, waardoor het licht er beter op valt. Bovendien is de achtergrond afgedekt, waardoor het geheel rustiger is. De kijker staat (ongeveer) op ooghoogte met de kikker en deze is ook scherper dan de rest van de foto. De kikker speelt duidelijk de hoofdrol. Wat wil hij met die steentjes? Een verhaal ontstaat...
Het project 'Reis mee met verhalen' werd ontwikkeld met een financiële bijdrage van de Federation for European Storytelling (FEST) en het Creative Europe Programme van de EU.