Tableau Vivent! Festival van het levend schilderij

2 oktober 2019

Tableau Vivant is een eeuwen-oudeEuropese kunsttraditie. Een levensgrote versie van een bestaand (en vaak bekend) schilderij, die compleet met decor, kostuums, props en belichting in elkaar gezet wordt op een podium. De figuranten in het schilderij brengen het schilderij tot leven! Dat zijn jij en ik, met opa, ouders, zus, tante, neef, de buurman, samen met je hond op het podium of juist alleen in een portretlijst. Iedereen kan meedoen, als je maar even kan stilstaan, lang genoeg om een foto te nemen. Dit is het resultaat dat je kan delen en voor altijd kan bewaren, inlijsten en ophangen.

Zo’n interactieve beeldende kunstbeleving verrijkt je verbinding met kunst en met de mensen waarmee je in het schilderij staat. Je kruipt in de huid van de kunstenaar of de persoon die afgebeeld wordt. Je leert over het kunstwerk, je beleeft het tijdperk en de thema’s die leven in het schilderij.

De Kunst Klas
De Kunst Klas maakt levensgrote versies van bestaande schilderijen die compleet met decor, kostuums, props en belichting op een festivalpodium gepresenteerd worden. Het publiek neemt plaats in het schilderij en brengt het tot leven. Iedereen kan meedoen, als je maar even still kan staan om een foto te laten maken. Het is een ‘Belevenement’! Deels theater, deels beeldende kunst.

Festival van het Levend Schilderij op school!
Basis- en middelbare scholen kunnen zelf aan de slag met het Festival van het Levend Schilderij. Het online-geleverd project en de vakkundige begeleiding dompelt de hele school onder in de beeldende kunsten. Heeft de school een thema waar de leerlingen mee bezig zijn? De Kunst Klas werkt ook op maat!  Zij verzorgen een docent-vriendelijk, schoolbreed kunst-  en cultuurproject dat het creatieve vermogen, samenwerken en oplossingsgerichtheid stimuleert.