De zachte atlas & Museum Jan Cunen

19 mei 2022

Een intrigerende mix aan tekst en tekening, aan taal, associaties, weetjes en waarheden. Als kunstenaar Jan Rothuizen (Amsterdam, 1968) door de stad wandelt, vangt hij van alles uit de lucht dat hij samenbrengt in één tekening. Zijn plattegronden zijn bundelingen van persoonlijke verhalen, herkenbare punten, bezienswaardigheden en historische feiten. Zelfs als je nog nooit op de plek geweest bent, geeft hij je het gevoel dat je het kent, dat je er eerder al eens was. 
Zijn tekeningen hebben veel lagen informatie die hij op zijn eigen manier ordent. Door zijn oprechte kijk en scherpe grafische stijl hebben zijn tekeningen een bijzondere helderheid. Voor het project Camping Cunen voegt Rothuizen nu ook Oss toe aan zijn grotere serie De Zachte Atlas. 

Jan Rothuizen in Oss
Ga je op zoek naar de identiteit van Oss, dan kom je al snel uit bij Oss als arbeidersstad. Een onderwerp dat Rothuizen ook in andere steden vastlegde.  In 1964 kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar Oss. In Oss ontmoet hij bijzondere stadsbewoners door wiens ogen hij opnieuw naar de eerder voor hem onbekende stad gaat kijken. Een stad beleef je zelden alleen. De portretten zullen gaandeweg aan de tentoonstelling worden toegevoegd. 

Camping Cunen 
Camping Cunen werd in 2021 gestart uit de behoefte om stad en museum dichter bij elkaar te brengen. Hoe haal je de stad binnen en hoe breng je het museum buiten? Het project stopt dan ook niet bij een statische expositie binnen de muren van het museum, maar stelt experiment en ontmoeting centraal. 

Wil je meer lezen over hoe wij eerder met de Zachte Atlas werkten bij het project 'Schatten van Zonneheuvel'? Klik hier.

Tekst en foto: website Museum Jan Cunen