En dan zijn we nu echt van start met 75 jaar bevrijding Vught!

27 augustus 2019

Op dinsdag 27 augustus vond de aftrap plaats van 75 jaar bevrijding Vught in de Petruskerk. Deze bijeenkomst was speciaal voor leerkrachten om uitleg te krijgen over de drie educatieprojecten die vanaf nu gaan plaatsvinden.

Als eerste gaf Henk Smeets van het Vughts Museum een toelichting op speciaal hiervoor ingerichte tentoonstelling in de Petruskerk. Rolf Vonk van Erfgoed Brabant sloot daarop aan om aan de tentoonstelling het educatieproject de methode vierslag uit te leggen. Bij deze methode gaan kinderen van groep 5-8 aan de hand van voorwerpen in vier stappen aan de slag met waarnemen, herkennen, verklaren en waarderen. Daarna was het de beurt aan Judith Abels die voor deze gelegenheid de vrijheidsrok, zie artikel wat eerder op onze website verscheen, heeft ontwikkeld. Hieraan kunnen alle inwoners van Vught aan deelnemen daarom is er speciaal hiervoor een instructiefilmpje gemaakt. En het derde educatieproject is het lied de VrijheidsRock. Dit rocknummer over vrijheid is geschreven door het kinderkoor V-Kids, dit zijnleerlingen van MusiCare. Ook hier is een instructiefilmpje van. En tot slot hebben alle scholen hun materialen mee kunnen nemen zodat ze aan de slag kunnen.

Vanaf 28 augustus starten de workshops met Judith Abels zodat op 26 oktober tijdens de herdenken van de oorlog en viering van de vrijheid in het centrum van Vught de grote monumentale rok kan worden onthuld onder begeleiding van het gezongen en gedanste lied de VrijheidsRock!

Lesbrief
Onder het onderste filmpje kun je de lesbrief (PDF) over de bevrijdingsrok downloaden. Veel plezier ermee!