Even voorstellen: Wilma en Patricia van PLUUS belevingstheater

28 september 2020

PLUUS Belevingstheater
Theater steeds dichterbij….

Wij zijn Wilma School (uit Berlicum) en Patricia Janssen (uit Nuenen). We kennen elkaar vanuit ons werk op Koninklijke Kentalis in Sint-Michielsgestel. Daar hebben we inmiddels jarenlang ervaring opgedaan in het werken met kinderen en volwassenen met een (ernstig) meervoudig/zintuiglijk beperking.

In het steeds  weer op zoek zijn naar het maken van contact, het begrijpen van  en het vergroten van de belevingswereld van onze cliënten, blijken theater en muziek  uitermate geschikt. Daar waar verbale taal afwezig is, wordt de non-verbale expressie nog belangrijker.

Wilma heeft de opleiding Creatieve Therapie Drama gedaan, is afgestudeerd theatermaker en werkt in haar vakgebied binnen Kentalis regio Brabant. Patricia is opgeleid als miMakker (contact-clown),  werkt als zodanig binnen het speciaal onderwijs en instellingen voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast  geeft zij trainingen aan professionals en mantelzorgers bij mensen met dementie.

De liefde voor de ‘kwetsbare mens’ en de liefde voor theater heeft ons met elkaar verbonden. In 2011 zijn we gestart met het samen maken en spelen van  kleinschalige zintuiglijke theatervoorstellingen (duur: ca 45 minuten). We komen binnen diverse instellingen voor  mensen met meervoudige beperkingen en op scholen binnen het speciaal onderwijs. We spelen in de klas, in de huiskamer, de tuin, in de bewegingsruimte… wat wenselijk is.

Algemeen doel
In een veilige en rustige sfeer ontdekken van  een geschikte ingang om contact te maken. Dit contact uitbouwen en vandaaruit  - interactief- een wonderlijk verhaal beleven met het materiaal wat we hebben. Op deze manier wordt iedere voorstelling een unieke gezamenlijke voorstelling. Daarvoor haalt PLUUS ‘alles uit de kast’.

“Want theater kan je perspectief verruimen en je wat meer over jezelf en de wereld leren. Soms word je als deelnemer/ bezoeker van een voorstelling eventjes opgetild, maak je iets mee dat  onbeschrijflijk is. Na afloop ben je dan een klein beetje veranderd” (Citaat van theatermaker Madeleine Matzer).

PLUUS kan haar voorstellingen heel specifiek inzetten voor het

  • Vinden van (nieuwe)mogelijkheden tot contact
  • Vergroten van de belevingswereld
  • Uitbreiden  van expressiemogelijkheden
  • Opdoen van nieuwe ervaringen
  • Beter begrijpen van gedragingen
  • Het vergroten van de weerbaarheid
  • Beleven  van plezier en andere gevoelens

We kunnen ook samen met leraren of begeleiders een voorstelling bedenken, ontwikkelen en meekijken naar het resultaat. 

Interesse in wat PLUUS Belevingstheater kan betekenen?
Kijk dan alvast eens naar 'Fladders' op deze website of neem contact op met Wilma School 06-13637836 of Patricia Janssen 06-18425083; Bezoek onze website: www.pluusbeleving.nl of stuur een mailtje naar info@pluusbeleving.nl