Kunst Kameraad(je) Vught

24 maart 2020

‘Het coronavirus is besmettelijk, ons gedrag is besmettelijk.
Iedere goede daad kan als een virus rondgaan, misschien nog wel sterker en sneller dan het coronavirus.’
(Rutger Bregman, De Correspondent in DWDD)

Momenteel leven we in een bijzondere tijd. We moeten allemaal op onze eigen manier omgaan met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus tegen te gaan. Voor veel mensen zorgt dit wellicht voor eenzaamheid, depressie, zorgen of moeilijke beslissingen.

Gelukkig ontstaan er veel mooie initiatieven en oplossingen om een en ander doorgang te laten vinden.
Ook kunstenaars en mensen in de culturele sector staan voor creatieve uitdagingen. Veel activiteiten vallen weg. Er worden on-line dans- en muzieklessen aangeboden, filmhuisfilms zijn te koop om thuis te bekijken, er worden foto-challenges bedacht en meer.

We hebben onszelf nu de opdracht gegeven om te onderzoeken: Hoe brengen we de kracht van kunst bij de mensen die nu een steuntje in de rug kunnen gebruiken?
We willen graag een brug slaan met het project "Kunst Kameraad(je)", waarmee we kunstenaars en mensen in een kwetsbare situatie (met gepaste afstand) tot elkaar brengen.

Wat gaan we doen?
Het Kunst Kameraad(je) traject zorgt voor een korte (digitale of telefonische) ontmoeting tussen een kwetsbaar persoon/gezin en een kunstenaar. Vanuit deze ontmoeting ontwikkelt de kunstenaar een kunstwerkje voor deze persoon: een liedje, gedichtje, schilderijtje, foto, tekening of iets anders. Een klein en persoonlijk gebaar.
De kunstenaar deelt dit gebaar per post, digitaal, of op een andere manier en deelt waarom hij/zij dit heeft gemaakt. De ontvanger kan een reactie teruggeven.

Waarom dit project?

  • Er worden momenteel veel oproepjes gedaan om mensen in kwetsbare situaties een hart onder de riem te steken;
  • Kwetsbare mensen worden in deze tijd niet vergeten; er is ruimte en aandacht voor hen en vanuit een korte (digitale/telefonische) ontmoeting volgt een duurzaam en blijvend kunstwerk, wat mensen een plek kunnen geven;
  • Kansen voor duurzame relaties in samenwerking tussen cultuur en sociaal domein;
  • Kunst kan kracht, troost en ruimte voor verbeelding bieden;
  • Vughtse kunstenaars betrekken zich op hun eigen leefomgeving in contact met dorpsgenoten en laten zich ‘op een andere manier’ inspireren;
  • Het kunstwerk dat wordt gemaakt is zéér betekenisvol voor de ontvanger, omdat het is gebaseerd op de ontmoeting, het gesprek of persoonlijk verhaal.

Voor wie:
Kwetsbare Vughtenaren, jong en oud (individueel/gezin).
Deze mensen worden geworven met mogelijke ondersteuning van bijvoorbeeld: Vughterstede, Reinier van Arkel, Welzijn Vught, Charlotte van Beuningen Woonstichting, Vluchtelingenwerk, Robbert Coppens Stichting, ABZ, Stichting Mariton, Toegankelijk Vught, coördinator kinderarmoede Vught en anderen.

Met wie:
Professionele kunstenaars van allerlei disciplines uit (of werkzaam) in de gemeente Vught.
Deze kunstenaars worden betrokken en gekoppeld door Plaza Cultura. De koppeling gebeurt, voor zover dat mogelijk is, op basis van interesse, beschikbaarheid en persoonlijkheid van beide deelnemers.
 

We hopen de komende periode mooie ontmoetingen te realiseren tussen Kunst Kameraden!

Contact
Wil je meer informatie over dit betekenisvolle project?
Neem dan contact op met Heleen (heleen@plazacultura.nl) of Dian (dian@plazacultura.nl)