Programma Literatuurjaar Vught

1 februari 2022

Dit schooljaar besteden vier scholen in de gemeente Vught aandacht aan de discipline literatuur.

Plaza Cultura heeft een programma samengesteld met activiteiten voor ruim 1200 leerlingen; van kleuters tot en met groep 8.
De activiteiten worden uitgevoerd in januari en maart 2022.

Uitgangspunt voor dit programma is dat leerlingen aangesproken worden als publiek. Dit sluit aan bij domein 3 binnen cultuuronderwijs en is daarmee onderdeel van de ontwikkelingen van school op het gebied van Cultuureducatie met Kwaliteit. Ook sluit dit aan bij de doelstelling die de gemeente Vught met haar financiële middelen voor Stichting KIDS beoogt: dat leerlingen jaarlijks een professionele voorstelling of tentoonstelling bezoeken.

Het programma is zeer gevarieerd!

Kleuters | Theatervoorstelling De Stille Kletsmajoor van TG. Winterberg
locatie: Jeugd - en Jongerencentrum Elzenburg
De kleuters bezoeken deze beeldende voorstelling over de kracht van woorden, die wordt gespeeld met poppen, visuele poëzie en humor. (zie filmpje hieronder)
De voorstelling is geïnspireerd op het prentenboek Het land van de grote woordfabriek. Kleuterleerkrachten kunnen ter inspiratie een lessen-ontwerpsessie volgen bij kunstenaar Judith Abels, waar het prentenboek uitgangspunt is, om in de klas op creatieve en speelse manieren aandacht te besteden aan woorden uit de woordfabriek.
www.tgwinterberg.nl

Groepen 3 en 4 | Verteller Reinou Vogel in de klas
locatie: op school
Literatuureducatie gaat over spelen met taal. De kracht van verhalen vertellen zit in het directe contact wat met de luisteraar wordt aangegaan.
De groepen 3 en 4 krijgen bezoek van verhalenverteller Reinou Vogel.
Tijdens deze interactieve vertellingen gaat Reinou aan de slag met een aantal Afrikaanse dierenverhalen, waar ze instrumentale muziek en liedjes aan toevoegt. ‘Hoe de kat in huis komt’, ‘Hoe het komt dat de aap en de krokodil geen vrienden meer zijn’, ‘Hoe de hyena aan zijn kromme rug komt’.... 
Leerkrachten kunnen in de klas ook zelf aan de slag met verhalen aan de hand van een speciale lesbrief.
www.vertelvogel.nl

Groepen 5 en 6 | Gedichten, poëzie en vertellingen in Voorleesvoorstelling door Erik van Os
locatie: Jeugd - en Jongerencentrum Elzenburg
Met ogenschijnlijke eenvoud en subtiele humor in al zijn liedjes, gedichten en verhalen komt kinderboekenschrijver Erik van Os met originele ideeën om het leven een leuke draai te geven. Erik begeleidt zichzelf op gitaar, ukelele, mondharmonica en banaan en projecteert Plint poëzieposters en beelden uit zijn boeken op het scherm.
Voor leerkrachten geeft hij een inspirerende scholingsbijeenkomst, waarin hij uitdaagt om zelf met de klas aan het dichten te gaan.
www.erikvanosenellenvanlieshout.nl

Groepen 7 en 8 | Tentoonstelling Koning Quast
locatie: Zorgpark Voorburg: de Kapel

Koning Quast is de naam van een beeldende tentoonstelling die verbonden is aan jeugdliteratuur. Taal, tekst en tekens komen in de breedste zin aan bod in de kunstwerken doordat de leerlingen gaan kijken, luisteren én voelen. 
De tentoonstelling bestaat uit acht werken van acht verschillende kunstenaars. Om de kijkers te blijven boeien is er gekozen voor een gevarieerde expositie met verschillende kunstvormen. Het zijn werken die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen, die hen raken en uitdagen, met thema's als graffiti, emoticons en braille. Hierdoor worden leerlingen bewust gemaakt van het feit dat taal uit meer bestaat dan letters of gesproken woord.
Voor deelnemende leerkrachten wordt er een intructiebijeenkomst georganiseerd, het hoe en wat lees je hier.


Dat wordt een inspirerend literatuurjaar!