Steek de vlag uit! | Leerlingen ontwerpen nieuwe vlaggen gemeente Vught

19 juni 2023

Steek de vlag uit!
Kinderen basisscholen ontwerpen nieuwe vlag voor de ‘nieuwe’ gemeente.

Basisscholen in de dorpen Cromvoirt, Helvoirt en Vught hebben de afgelopen maanden nagedacht over een nieuwe vlag voor de gemeente Vught. Het 50-jarig jubileum van het Vughts Museum was aanleiding hiervoor, want bij een feestje steek je immers de vlag uit!

Hoe zit dat eigenlijk met de vlag van Vught? Moet er eigenlijk geen nieuwe vlag komen nu we met drie dorpen samen een gemeente vormen? En, wat druk je eigenlijk uit met een vlag en welke kleuren en elementen zou een gezamenlijke vlag Cromvoirt, Helvoirt en Vught moeten bevatten?  Over dit soort zaken hebben de kinderen van de basisscholen nagedacht en het resultaat hiervan hebben zij getekend of geschilderd. 

De vrijwilligers van de werkgroep Jeugd van het Vughts Museum spraken met de kinderen over hun werkstukken. Opvallend was dat de kinderen zochten naar verbindende kleuren, zoals geel en blauw,  en naar elementen die de dorpen verbinden. Van ieder dorp moest ook iets terug te zien in de vlag. De IJzeren Man, het Nationaal Monument Kamp Vught, sportclubs zijn zaken die door de kinderen genoemd werden en ook in de ontwerpen terug te zien zijn. Kijk maar eens goed naar de werkstukken, dan ontdek je deze zaken. Een heel leuk project, dat zeker bijgedragen heeft om met kinderen verder na te denken over hun omgeving.

De vlagwerkstukken hangen in het Vughts Museum in de creatieve ruimte. Ze zijn te zien vanaf woensdag 28 juni tot eind augustus. Op 28 juni wordt deze tentoonstelling geopend, tussen 16.00 en 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom, maar speciaal zijn dan de ‘kunstenaars’ van harte welkom.
Als die hun handtekening zetten bij hun werkstuk, dan is dat goed voor een ‘coole’ traktatie!

Tot ziens in DePetrus!

tekst en foto: Vughts Museum
www.vughtsmuseum.nl