Lancering PietertjesPad Cromvoirt

22 juni 2023

Leerlingen van Kindcentrum de Leydraad openen hun eigen erfgoedroute in het dorp

Wat maakt Cromvoirt zo bijzonder en welke verhalen moeten verteld worden aan andere kinderen en volwassenen die in het dorp wonen, of het dorp bezoeken? Welk gebouw maakt je nieuwsgierig? En wat is er toch met dat ene graf op de begraafplaats? Een groep leerlingen van Kindcentrum de Leydraad is vanaf januari op onderzoek uitgegaan in de eigen leefomgeving. Samen met het Vughts Museum, illustrator Saskia van Oversteeg, directeur Imre, leerkracht Sandra én met Cromvoirtkenner Theo Vorstenbosch hebben de kinderen gewerkt aan een eigen tocht door Cromvoirt.

PietertjesPad
In Vught bestaat al het PietertjesPad, dat samen met leerlingen van basisschool de Springplank werd ontwikkeld. Nog steeds is deze erfgoedwandeling, die vertrekt vanuit DePetrus en voert langs diverse hoogtepunten en betekenisvolle plekken en gebouwen, te bewandelen. Erfgoedmascotte voor de jeugd, genaamd Pietertje, woont in DePetrus, maar maakt nu een uitstapje richting Cromvoirt.

Onderzoeken, verzinnen, creëren
Een route maak je niet zomaar. De deelnemende leerlingen hebben veel stappen doorlopen en vaardigheden ingezet om grondig onderzoek te doen. Het startte met een bezoek aan het bestaande PietertjesPad in Vught, om ideeën te krijgen over hoe een wandeling en de bijbehorende opdrachten eruit zouden kunnen zien. Vervolgens zijn de kinderen in de geschiedenis van hun eigen dorp gedoken. Welke belangrijke gebouwen, gebeurtenissen, mensen en natuur zijn kenmerkend voor het dorp en wat valt er nog over te ontdekken?
Na het onderzoek zijn de leerlingen gaan wandelen en fotograferen. Goed observeren, met elkaar bespreken en het leren waarderen van de kerk, bijzondere boerderijen, of zelfs opvallende mensen en dieren in het dorp. De route werd bepaald. Om daarna aan de slag te gaan met het maken van tekeningen en opdrachten voor de routekaart. Er is keihard gewerkt en veel materiaal gemaakt!
De door de kinderen bedachte opdrachten en tekeningen zijn door Saskia van Oversteeg verwerkt in een prachtige plattegrond. Al het onderzoek resulteerde bovendien ook nog in een uitgebreide podcast, waarin hoofdfiguur Pietertje een bedacht vriendje Lamberti krijgt, en waarin de kinderen de luisteraars meenemen door de verhalen van Cromvoirt. Grote inspirator en begeleider binnen dit proces was ‘wandelende Cromvoirt-atlas’ Theo.

Opening
Op vrijdag 30 juni krijgen ouders van Kindcentrum de Leydraad al een eerste primeur in de vorm van een tentoonstelling van al het werk dat de kinderen hebben gedaan om het PietertjesPad Cromvoirt te maken.
Op maandag 10 juli van 12:30 uur wordt het pad officieel en feestelijk geopend in aanwezigheid van de burgemeester, de voorzitter van het Vughts Museum, speciale genodigden en natuurlijk de makers.

Voor iedereen
Na 10 juli is de routekaart met het PietertjesPad Cromvoirt gratis te krijgen. Wil je Cromvoirt op een bijzondere manier verkennen, te voet, met de step, of op de fiets? Dat kan. Haal de unieke plattegrond op bij De Oude Herberg, Sint-Lambertusstraat 72 in Cromvoirt.

Het project en de beschikbaarheid van de routekaarten zijn mede mogelijk gemaakt door het Vughts Museum en Plaza Cultura.