Werken aan mode met Iris Bambacht op Basisschool de Touwladder

28 oktober 2020

Voor het derde jaar haalt BS De Touwladder uit Sint-Michielsgestel een kunstenaar de school in. Dit jaar heeft Iris Bambacht, die nog niet zo lang geleden cum laude afgestudeerd is aan de kunstacademie, gedurende 7 weken gewerkt aan het maken van stof en kledingstukken. Alle kinderen van de school zijn in groepjes bij haar langs geweest om een handje te helpen.

De groepen 1 en 2 hebben met stiften witte lappen versierd. Deze stof is later gebruikt om kleding van te maken. De middenbouw is aan de slag gegaan met weven. De kinderen moesten natuurlijk goed opletten om dat op de juiste manier te doen, anders schuiven de draden over elkaar heen. Tenslotte moesten patronen geknipt worden om van de gemaakte stof kleding te kunnen naaien. Hier heeft de bovenbouw bij geholpen. Er moest zorgvuldig gekeken worden, zodat de juiste maat gevolgd werd en ze moesten alle inkepingen noteren. Tjonge, wat komt er veel bij kijken om mode te ontwerpen!

Op de laatste dag van het project zijn de kledingstukken, een jas, een tas en een jumpsuit, door middel van een modeshow aan de school getoond.

Tekst en foto's: Elke Heesakkers, leerkracht en cultuurcoördinator op bs de Touwladder