Eye Filmmuseum gastlessen in de klas

Doelgroep
Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
90 a 120 minuten
Genre
Cultureel erfgoed, Foto, film, video
Kosten
€ 110,- per gastles
AANBIEDER
logo eye filmmuseum

Eye Filmmuseum

Marlies Baltus
Telefoon: 020 7582 360
Email: marliesbaltus@eyefilm.nl
Website: https://www.eyefilm.nl/educatie/primair-onderwijs

Haal het museum de klas in en ontdek de magie van film met de gastlessen van Eye Filmmuseum. Films kijken, maken en delen is voor kinderen de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe was dat vroeger? In de gastlessen ontdekken leerlingen hoe film vroeger gemaakt werd en leren ze spelenderwijs over de ontwikkeling van film van vroeger naar nu. Samen met de museumdocent bekijken en bespreken ze korte films uit de collectie van het museum, die aansluiten bij hun belevingswereld. Ze maken kennis met filmgeschiedenis en ontdekken, door te kijken naar oude films, hoe de wereld om ons heen veranderd is.

De gastles bestaat uit drie onderdelen:
-interactieve introductie over film, filmgeschiedenis en het thema van de les;
-samen kijken en bespreken van de korte films en fragmenten;
-creatieve doe-opdrachten.

Er zijn drie gastlessen voor het primair onderwijs:

-Gastles Spelen voor groep 3 en 4
De klas kijkt samen met de museumdocent naar oude, korte en grappige films met het thema spelen. Ze zien hoe kinderen vroeger in de speeltuin speelden, hoe ze zaklopen en ringsteken en hoe Lea rolschaatst en hoe kinderen vroeger acteerden in een film. De filmpjes zijn soms wel 100 jaar geleden gemaakt en komen uit de museumcollectie van Eye. De museumdocent geeft kijkvragen mee, zodat de leerlingen gericht naar de films kijken en samen praten ze na over deze oude films, zwart-wit films en geluid. Ze gaan aan de slag met creatieve doe-opdrachten. De leerlingen spelen samen zoals de acteurs in de stille film dat doen. Ze zingen mee met een liedje in een film. Ze maken een wonderschijf, waarmee ze stilstaand beeld laten bewegen.

-Gastles Animatie voor groep 5 en 6
Een lucifer die volleybalt, een fotograaf die uit een inktpot komt, een pop die pudding eet en een konijn dat kan praten; in elke film gebeurt er iets dat in het echt niet kan, maar wél in een animatiefilm. Ze kijken naar korte, bijzondere films uit de collectie van het museum. De leerlingen krijgen kijkvragen mee, hoe werden animatiefilms vroeger gemaakt? Wat zijn overeenkomsten en verschillen in films tussen vroeger en nu? Welke technieken bestaan er binnen animatie? Geïnspireerd door de films gaan de leerlingen aan de slag met verschillende doe-opdrachten: ze maken een flipboekje, bedenken een eigen animatiefilm, maken er een storyboard bij of verzinnen én maken een filmkarakter.

-Gastles Stunts voor groep 7 en 8
Hoe kun je van een trap af fietsen, over een koord naar een wolkenkrabber lopen, met een auto door een huis rijden en zonder parachute uit een vliegtuig springen? De leerlingen kijken naar filmfragmenten boordevol filmstunts. De museumdocent geeft ze vooraf kijkvragen mee, wat is echt en wat is nep? Wat geloof je en wat geloof je niet? De leerlingen onderzoeken hoe stunts werken en ontdekken dat acteren vroeger levensgevaarlijk was. Ze leren over verschillende filmtechnieken en de technische ontwikkelingen bij stunts. Na afloop gaan de leerlingen aan de slag met verschillende opdrachten: ze oefenen een stunttruc of maken een storyboard van een zelfbedachte filmstunt.