Eye Filmmuseum gastlessen in de klas

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
90 a 120 minuten
Genre
Cultureel erfgoed, Foto, film, video
Kosten
wisselend, ca. € 130,- per gastles
AANBIEDER
logo eye filmmuseum

Eye Filmmuseum

Marlies Baltus
Telefoon: 020 7582 360
Email: educatie@eyefilm.nl
Website: eyefilm.nl/nl/gastlessen-basisonderwijs

Elke leerling houdt van film. Als je de nieuwsgierigheid van leerlingen wil prikkelen en ze met deze kunstvorm aan de slag wil laten gaan, dan zijn de gastlessen van Eye Filmmuseum ideaal.

Aan de hand van creatieve opdrachten praten leerlingen over wat ze zien, wat film met ze doet, hoe het gemaakt is en ontdekken het verschil tussen films van vroeger en nu. Zo leren ze bewuster naar film kijken en films maken. Een belangrijke vaardigheid omdat de jonge generatie in een tijd opgroeit waarin film en bewegend er altijd en overal zijn. 

De gastlessen sluiten aan bij kerndoelen 2, 51, 54, 55 en 56.

Er zijn vier verschillende gastlessen voor het primair onderwijs:

- Gastles Een koffer vol film voor groep 1 en 2
Wat spannend, een mysterieuze koffer vol met films in de klas. Wat zit daar allemaal in?
In deze gastles kijken en luisteren kleuters naar bijzondere en grappige korte films. Van de nieuwste prijswinnende animatiefilms, tot films van wel 100 jaar oud. Met de spullen uit de koffer nodigt de museumdocent de kleuters uit te reageren op de films. Wat zie, hoor en voel je eigenlijk?

Aan de hand van speelse opdrachten – zoals acteren, tekenen en dansen – ontdekken de kleuters alles over film én wat film met ze doet. Ze leren dat film bestaat uit losse plaatjes die in beweging komen, dat films vroeger vaak nog geen kleur en geluid hadden én dat films verschillende emoties en gevoelens kunnen oproepen. Meer informatie
 

-Gastles Animeer je klas voor groep 3 en 4
Hoe krijgt een gewone lamp een hoofdrol en hoe laat je een ei lachen en bewegen?

Met kijk- en doe-opdrachten bij oude en nieuwe films uit de collectie van Eye ontdekken leerlingen de onbegrensde mogelijkheden van animatie. Spelenderwijs leren ze over belangrijke ontwikkelingen in de filmgeschiedenis, zoals kleur en geluid.

Ze verzamelen tips en trucs en gaan zelf aan de slag met filmen. Ze maken samen een korte animatie met in de hoofdrol… de stoelen van de klas. Stoelen? Echt waar; álles kan met film. Meer informatie

-Gastles Net als in de film voor groep 5 en 6
Ontrafel drie challenges uit de filmgeschiedenis: acteer zonder te praten, maak een filmtruc zonder computer en componeer een soundtrack.

In deze gastles reizen de leerlingen in de tijd, terug naar uitdagingen uit de filmgeschiedenis. Met films uit de collectie van Eye en kijk- en doe-opdrachten van de museumdocent ontdekken ze slimme trucs die filmmakers vroeger gebruikten.

De klas werkt aan drie challenges: Hoe maak je live een soundtrack voor een stille film? Hoe acteer je zonder geluid? Hoe laat je iemand verdwijnen zonder een green screen? Ze gaan aan de slag en ontdekken hoe film geworden is zoals zij het nu kennen. Meer informatie

-Gastles Film voor de toekomst voor groep 7 en 8
Wat wil jij van jouw school bewaren voor over 100 jaar?
Eye Filmmuseum bewaart heel veel films, ze vormen de collectie van het museum. Maar waarom bewaren we films? En waarom is dat belangrijk? In deze gastles denken de leerlingen na over filmisch erfgoed en onderzoeken ze het aan de hand van hun eigen school en klas. Want wat willen zij dat kinderen over 100 jaar van ze zien; wat moet er bewaard blijven op film?

Samen kijken de leerlingen oude en recente korte films uit de collectie. Ze leren over camera en montage, maken een storyboard én filmen een korte scène over hun eigen school. Een film voor de toekomst. Meer informatie