Het schilderij 'De kreupelen' van Jeroen Bosch

Doelgroep
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
In overleg
Genre
Beeldend
Kosten
In overleg
AANBIEDER

Judith Abels

Telefoon:06-15076157

Email:abelseiland@gmail.com

Website:www.judithabels.nl

 

In het schilderij De kreupelen van Jeroen Bosch, hebben mensen verlengstukken aan hun lichaam, die ons nu zeer vreemd voor komen. We gaan op zoek naar alledaagse elementen die we tot vervreemdende attributen kunnen toevoegen aan ons lichaam. Het is een onderzoek naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden met het schilderij als leidraad.

We gaan op zoek naar alledaagse elementen die we tot vervreemdende attributen kunnen toevoegen aan ons lichaam.

Onder leiding van decor en kostuum ontwerper Judith Abels gaan we met de leerlingen op zoek naar dingen in de omgeving waarbij je met een paar toevoegingen als touw, auto
klittenband, plakband, elastieken of sjorbanden, bizarre menselijke figuren kan neerzetten. Bijvoorbeeld wat kan een krukje al niet veranderen aan je lichaam. Het eind resultaat een parade van bizarre menselijke figuren.

Niets lijkt meer op wat het eigenlijk is; zijn het nu middeleeuwse kreupelen of toch futuristische robotten, een portie lef en lachen ligt continu op de loer.

We maken natuurlijk aan het einde een klassenfoto van de leerlingen: Eén als schimmen achter een doek en één met alle details goed zichtbaar. Een klassenfoto uit de school van Jeroen Bosch, maar wel 500 jaar later en als de creaties het toelaten een
feestelijke stoet door de school.