Ontdekkers en reizigers

Doelgroep
Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, (V)SO
Tijdsinvestering
2 uur
Genre
Beeldend, Cultureel erfgoed
Kosten
Pakketprijs: € 225 voor de hele klas (max. 32 leerlingen), 2 begeleiders (vereiste)
AANBIEDER

Het Rijksmuseum

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
E-mail: info@rijksmuseum.nl
Telefoonnummer: +31 (0) 20 6747 000 

Kijken door de ogen van een 17de eeuwse ontdekkingsreiziger. Na een rondleiding door het museum maken leerlingen een reisverslag en uiteindelijk een landkaart met zelfgemaakte inkt.

Een actief, creatief programma dus, dat aansluit bij het tijdvak “Ontdekkers en hervormers” en bij lesstof. In dit programma van 2 uur wordt de klas begeleid door een ervaren workshop docent (kunstenaar). Ze zullen in het museum inspiratie opdoen. Naar welke landen ging je, wat ging je handelen? Met dit soort vragen gaan leerlingen schetsen wat ze zien (bomen, dieren, porselein, mensen) in een reisverslag. In de Teekenschool, het atelier van het museum, maken ze tot slot een nieuwe landkaart. Met zelfgemaakte inkt, want in de 17de eeuw was er niet zomaar een balpen beschikbaar. De kaart gaat uiteraard mee naar huis.

De wereld opnieuw leren kennen en vastleggen. De klas leert zich te verwonderen en het systeem van handel beter begrijpen. Maar ze leren zich vooral te verplaatsen in een andere tijd en andere tijdsgeest. Met een prachtig eigen project als resultaat.

Lees meer

Gratis busvervoer
Vervoer naar het museum mag geen belemmering vormen voor een bezoek. Daarom organiseren we gratis busvervoer. Zo hoef jij je alleen bezig te houden met de leerlingen.

Binnen 60 km van Amsterdam: Museumpleinbus
Ligt je school binnen een straal van 60km van de ring van Amsterdam? Dan kun je met groep 6, 7 en 8 met de Museumpleinbus komen. Deze brengt je gratis naar het Stedelijk Museum, Van Gogh Museum of Rijksmuseum. In het Rijksmuseum volg je vervolgens de rondleiding Proef de geschiedenis. Die duurt 1,5 uur.

Minimaal 60 km vanaf Amsterdam: Rijksmuseumbus
Als je school verder dan 60km buiten de ring van Amsterdam ligt, dan kun je gebruik maken van de Rijksmuseumbus. Deze is bedoeld voor groep 4 t/m 8 en het VMBO.

De Rijksmuseumbus is alleen in combinatie met verschillende programma’s te boeken. Deze staan in het boekingsformulier vermeld.