Fort Isabellakazerne: oorlog in de omgeving!

Doelgroep
Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
1,5 - 2 uur
Genre
Cultureel erfgoed
Kosten
in overleg
AANBIEDER

Stichting Fort Isabellakazerne

Contactpersoon: Wim Kievits
 
Locatie:
Fort Isabella
info@fortisabella.nl
Reutsedijk 7
5264 PC Vught

Interesse in een bezoek? Vragen?
Neem contact op via het contactformulier op de website van de stichting.

www.fortisabellakazerne.nl

Wist je dat de verovering van Den Bosch door Frederik Hendrik prins van Oranje een van de belangrijkste keerpunten tijdens de Nederlandse Opstand was? En wist je dat die verovering begon bij fort Isabella in Vught?

Wie beter dan Frederik Hendrik zelf kan daarover vertellen tijdens een bezoek van uw leerlingen aan dit fort? In vol ornaat ontvangt hij de leerlingen in het 18e-eeuwse poortgebouw, met grote kaarten, echte wapens en vele verhalen. Natuurlijk over zijn huzarenstukje, de belegering van 's-Hertogenbosch in 1629, over hoe de Meierij tachtig jaar oorlog doorstond en wat daar nu nog van is te zien en merken. Maar ook over de komst van de Fransen in 1794 en de angst voor de Belgen in 1830 (waar op de Vughtse Heide speciaal lunetten voor werden aangelegd!)

In de 20e eeuw werd het oude fort vervangen door een nieuwe kazerne. Tijdens een rondleiding over het kazerneterrein vertelt onze gids over het roemruchte Regiment Militaire Wielrijders, dat hier vanaf 1922 gelegerd was. De soldaten van dit regiment - op de fiets! - leverde dapper strijd tegen de Duitse invallers, maar tegen een hoge prijs. Leerlingen horen hun verhaal en bekijken originele objecten in het Wielrijdersmuseum.

Al deze historische ontwikkelingen komen samen op één bijzondere plek: de fort Isabellakazerne in Vught. Zo worden uw leerlingen in ongeveer anderhalf uur op actieve wijze meegenomen door 400 jaar streekgeschiedenis, oorlog en soldatenleven. Een hele beleving!

Er zijn altijd twee ervaren begeleiders/gidsen vanuit de Stichting Fort Isabellakazerne aanwezig. Iedere groep wordt in tweeën gedeeld, zodat alle leerlingen van dichtbij betrokken kunnen zijn en er veel ruimte is voor interactie.