De Boekenweek voor Jongeren: 'In een boek kan het wel' - 18 tm 27 september 2020

31 augustus 2020

BRON: cpnb.nl

De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Onderweg, op school of thuis op de bank. Door middel van de gratis bundel 3PAK (dit jaar ook online te lezen voor bibliotheekleden via jeugdbibliotheek.nl), scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het mbo het plezier in lezen (her)ontdekken door verhalen die bij de belevingswereld van jongeren aansluiten. Zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse 15-jarigen is in de afgelopen jaren gedaald (PISA, 2019). Tegelijkertijd blijkt dat jongeren bijvoorbeeld door auteurs in de klas toch nieuwsgierig worden gemaakt naar boeken.

3PAK
Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen gaan de drie korte verhalen in 3PAK schrijven. Floor van het Nederend illustreert de eerste graphic novel in 3PAK die hij samen maakt met Pepijn Lanen. De auteurs en illustrator gaan de uitdaging aan een verhaal te maken dat de aandacht van een gevarieerde groep scholieren tussen de 15 en 18 jaar trekt.

Literatour
Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren organiseert de Schrijverscentrale een grote schooltournee: de Literatour. Een team van 23 enthousiaste auteurs bezoekt in september scholieren op 100 scholen. Hier gaan zij met leerlingen in de bovenbouw van het (v)mbo, havo en vwo in gesprek over het lezen en schrijven van een boek. Zo worden 10.000 jongeren direct bereikt. De auteurs die dit jaar deelnemen aan Literatour zijn: Daniëlle Bakhuis (3PAK), Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Khalid Boudou, Johan Fretz (3PAK), Anne-Gine Goemans, Neusa Gomes, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Marco Kunst, Alma Mathijsen, Cis Meijer, Jennefer Mellink, Gustaaf Peek, Aafke Romeijn, Jowi Schmitz, Maren Stoffels, Buddy Tegenbosch, Chinouk Thijssen, Wytske Versteeg, Margje Woodrow en Maartje Wortel.

Beste Boek voor Jongeren
Bij de start van Boekenweek voor Jongeren worden de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2020. Een vakjury van volwassenen nomineert tien boeken voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, vijf in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en vijf in de categorie ‘Vertaald’. De nominaties worden eind mei bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars worden half september bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2500. Afgelopen jaar won het boek De dag die nooit komt van Olivier Reps in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’en Wit konijn / Rode Wolf van Tom Pollock in de categorie ‘Vertaald’.