Digitale tentoonstelling project kunstkameraadje

29 maart 2021

De kracht van kunst. Die werd tijdens de eerste lockdown in maart vorig jaar snel zichtbaar. Niet alleen toen mensen elkaar overal ter wereld via hun balkon toezongen, maar ook in Vught. Hier startte Plaza Cultura het project kunstkameraadje. Dit project wil mensen dichterbij elkaar brengen. Iedereen doet ertoe en mag meedoen. Juist nu.

De afgelopen maanden hebben in de gemeente Vught bijzondere ontmoetingen plaatsgevonden. Plaza Cultura startte in maart 2020, met de komst van de pandemie, met het project Kunstkameraadje. Lokale kunstenaars werden binnen dit hartverwarmende initiatief gekoppeld aan mensen, jong of oud, die een extra steuntje in de rug konden gebruiken. In samenwerking met allerlei zorg-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties zijn deze kameraadjes zorgvuldig aan elkaar verbonden.

Kunstzinnig gebaar
Kunst is de verbindende factor gebleken binnen de ontmoetingen tussen kunstenaar en kameraad. Er zijn veel verhalen gedeeld en ervaringen uitgewisseld. Door met elkaar in gesprek te zijn, brieven te sturen of te bellen. En er werd zelfs regelmatig creatief met elkaar samengewerkt. Daarbij volgde een zoektocht naar een vorm om tot een persoonlijk kunstwerk voor het maatje te komen. Vaak was dit troostend, leverde dierbare herinneringen op, maar gaf bovenal ruimte voor verbeelding waar woorden soms te kort schieten. Prachtige en ontroerende werken zijn gemaakt: een liedje, gedicht, verhaal, schilderij, foto, tekening of ruimtelijk werk. Maar ook de processen die de kunstkameraadjes hebben meegemaakt door hun ontmoetingen, zijn betekenisvol en inspirerend gebleken.

Digitale tentoonstelling
De kunstwerken en ontmoetingen zijn verzameld in een tentoonstelling. In samenwerking met vormgever Angelique Kleijne is gezocht naar een manier om op passende wijze de ervaringen en resultaten van het project Kunstkameraadje in beeld te brengen. Helaas kon een fysieke tentoonstelling in De Petrus niet doorgaan. Daarom is met alle kunstenaars, kameraadjes en verbinders een digitale tentoonstelling samengesteld op de website www.kunstkameraadje.nl.
Deze tentoonstelling wordt op woensdag 14 april met een speciaal genodigd gezelschap online gelanceerd. Vanaf 14:00 uur is de website voor iedereen toegankelijk.
Omdat het project tot en met de zomervakantie doorgaat, blijft de website groeien met nieuwe kameraadschappen.

Nieuwe kunstkameraadjes
Daarom ook meteen een oproep: Ken je iemand die het moeilijk heeft, die wel wat contact, aandacht, of wat positieve energie kan gebruiken? Iemand die het contact met een beeldend kunstenaar, danser, muzikant, schrijver of andere kunstdiscipline zal waarderen? Iemand die graag zijn of haar verhaal wil delen, of graag creatief aan de slag gaat?
Neem dan contact op met Heleen Korthals via heleen@plazacultura.nl, dan wordt in overleg afgestemd hoe een betekenisvol kameraadschap tot stand kan worden gebracht.


foto: Angelique Kleijne