En de winnaar is......?

31 januari 2022

Vrijdagochtend 28 januari mochten wij aan de jurytafel aanschuiven voor de jaarlijkse Vughtse voorleeswedstrijd. Deze wedstrijd is een van de voorrondes voor de uiteindelijke titel voor de landelijke voorleeskampioen.

Voor de tweede keer op rij werd deze live in de studio van Novo3 gehouden. Spannend voor de deelnemers want het publiek is hiermee heel groot! Naast hun eigen klas zaten broertjes, zusjes, (groot)ouders, tantes, ooms, vrienden en wie allemaal wel niet meer, aan de radio gekluisterd.

Na mooie zeven korte vertellingen uit eigen gekozen kinderboeken mocht de jury bestaande uit Janneke Donders (leesconsulent Huis73 - juryvoorzitter) Dian Langenhuijzen (Plaza Cultura) Toine van de Ven (wethouder) een keuze gaan maken uit Selina van Schaijk, Huub Hendriks, Merijn de Beer, Evi Harks, Eijse Kampen, Sofie Essers en Maria Clara Matondo. En, het klinkt cliché maar het is altijd weer heel moeilijk om een winnaar te kiezen. De manier waarop de voorlezers zich presenteren is divers waardoor de ene net iets beter bij het een uit de verf komt, maar op een ander stukje minder. De ene is een tikkeltje beter verstaanbaar, de ander legt de klemtoon net een beetje meer op de goede plek, de ene lukt het net iets beter om het publiek aan de kijken de ander neemt de lezer net een tikkeltje meer mee in het verhaal waardoor verbeeldingskracht met je op de loop gaat. Dus… heel moeilijk en de conclusie is dan ook dat iedereen heel goed zijn/haar best heeft gedaan en het vooral heel knap heeft gedaan, ga er maar aan staan! Uiteindelijk was de jury unaniem in haar keuze tot voorlees winnaar gemeente Vught 2022 en dat is geworden: Selina van Schaijk van basisschool de Leydraad en Cromvoirt!

De jury feliciteert Selina en wenst haar heel veel succes in de volgende ronde; de Brabantse voorleeswedstrijdronde!

Tekst: Dian Langenhuijzen
Foto: Cees Ringelberg voor Novo3