FAKE NEWS op Kindcentrum De Avonturier

22 november 2019

Kindcentrum De Avonturier koppelt binnen het DCL traject haar kunstzinnige en culturele activiteiten aan thema's uit de wereldoriëntatiemethode BLINK.
Unit 4 (groep 7-8) van de school volgde workshops FAKE NEWS, onder begeleiding van docenten van Beeld en Geluid. De workshops waren gekoppeld aan het BLINK-thema "Machtige Media".

De workshop:
‘Vogels gaan dood door straling G5-netwerk’, ‘toen hij een hele fles azijn in het toilet goot, gebeurde er DIT’ en 'zeven redenen waarom chocolade eten goed is voor je gezondheid!!'. Dit is pulpnieuws. Nieuws van lage journalistieke kwaliteit en op sensationele manieren gebracht. Soms met een kern van waarheid, maar veel vaker gaat het om nepnieuws. We delen en liken dit soort berichten veel vaker dan serieus nieuws en dus bereiken ze veel meer mensen. Ook kinderen die net hun eerste smartphone hebben gekregen, worden verleid om op nepnieuws te klikken en te verspreiden. Hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen?
Deze workshop leert leerlingen nepnieuws, pulpnieuws en desinformatie te begrijpen. Leerlingen kruipen in de huid van een nepnieuwsmaker en leren hoe nepnieuws wordt gemaakt en hoe makkelijk het is om mensen erin te laten trappen. Wie weet de meeste bezoekers naar de website te lokken?


Leerlingen Roos en Veere van De Avonturier schreven een artikel over de lessen die zij kregen.
Dit lees je in het bijgevoegde artikel hieronder.

ICC'er Wido reageerde:
Wij hebben vandaag docenten van het Beeld- en Geluidmuseum Hilversum op unit 4 gehad. In het kader van fake-news! Wat een enorm enthousiasme onder collega's, kinderen en de docenten zelf.
Een dikke aanrader voor andere scholen!


Meer info over het aanbod van Beeld en Geluid vind je op deze website.
Benieuwd naar de workshop FAKE NEWS?

Foto: Beeld en Geluid