Ik wil niet stoppen...kunnen we dit vaker doen?

17 december 2020

Laten we kinderen en jongeren uitnodigen en verrassen met kleine kunstervaringen

“Ik wil niet stoppen….kunnen we dit vaker doen?” zei een meisje van 11 jaar aan het einde van een ‘pimp je kleding’ activiteit samen met kunstenaar…(die 2,5 uur duurde!). Vol overgave werkte zij aan haar eigen kledingstuk met, voor haar, nieuwe materialen en technieken.

Kansen opzoeken voor nieuw buitenschools cultuuraanbod vóór en mét jeugd- en jongeren. Dat is een van de mooie uitdagingen, die Plaza Cultura van de gemeente Vught heeft gekregen . Afgelopen twee jaar hebben we intensief kennis gemaakt met (nieuwe) kunstenaars, cultuuraanbieders en andere partners in Vught en omgeving.
Er zijn diverse samenwerkingen ontstaan binnen grotere projecten. Denk daarbij aan het filmproject ‘EMMA’ door jongeren in samenwerking met Jongerenwerk Vught, de creatieve én sportieve TRY OUT met de jongerencrew en MOVE Vught, het Pietertjespad met leerlingen van de Springplank, het Vughts Museum en Saskia van Oversteeg én het theatrale project "Stel je Voor" rondom 75 jaar vrijheid met Xander Beks en Klaas van Eijkeren. Jeugd en jongeren kregen in al deze projecten een bijzondere eigen stem en rol, in de vorm van mee-organiseren (Try Out Crew), mee-ontwerpen (Pietertjespad) of mee-maken (film EMMA).

Bestaand én nieuw aanbod
Ook heeft Plaza Cultura veel cultuuraanbieders uitgenodigd om vorm te geven aan kleinere, losse, verassende workshops of lessenreeksen, waar kinderen jongeren kennis kunnen maken met nieuw én bestaand aanbod in Vught. Zo werd er tijdens de ZOMERKUNSTEN in de vakantie gefotografeerd, tie & dye techniek toegepast, buiten gedanst met kleurpoeder, geïllustreerd met letters en meer……

Een momentje in een maakwereld
In de gemeente zijn tal van mooie cursussen dans, muziek, musical en beeldend te volgen. Belangrijke partners, zoals MDM, Musicare, Onze Musical, de bibliotheek en anderen, bieden mooi en structureel aanbod voor jonge Vughtenaren. En al deze partners staan altijd open voor nieuwe ideeën, samenwerkingen en kruisbestuivingen.
Er zijn ook veel kunstenaars/kunstdocenten, die vanuit hun eigen zelfstandige onderneming betrokken worden bij het cultuuraanbod in Vught. Dat juichen wij toe en graag lichten we een drietal momenten uit, waarbij jeugd- en jongeren zijn uitgenodigd. Deze jongeren stappen in de kleine maakwereld van een kunstenaar. Wat is het mooi om te zien dat, door het samen te werken en te creëren, talenten worden ontdekt en er vooral plezier wordt beleefd.

  • Het SchimmenLaboratorium

Theatervormgever en kunstdocente Judith Abels (we kennen haar ook van de Vughtse Bevrijdingsrok) creëert een bijzondere schimmenwereld met licht en donker. In deze wereld kunnen kinderen experimenteren, verhalen maken en hun verbeeldingskracht de vrij loop laten.

  • Blauw

Beeldend kunstenares en docente Carola Mokveld zorgt voor verwondering en magische resultaten, door kinderen en jongeren ambachtelijk aan het werk te zetten met druktechnieken en cyanotypie. Vol vrijheid en creativiteit proberen én creëren de jonge makers hun eigen ideeën op textiel of papier en leren werken met nieuwe, onverwachte materialen en heel veel blauw!

  • TextielKunsten

Zero Waste designer en textielkunstenares Lynn-Kate Rosdorff leert kinderen dat ze van iets ouds, iets nieuws kunnen maken en dat dat óók kan vanuit een stukje milieubewustzijn. Tijdens workshops daagt ze kinderen en jongeren uit om eigen kledingstukken te pimpen. Naaien, plakken, weven, knippen, en meer…. En er rollen tassen, jurken, broeken, shirts en jasjes uit voort, gepaard met hilarische, gezellige en serieuze gesprekken en verhalen.

Hoe mooi is dat?
Naast grotere, betekenisvolle projecten in samenwerking met meerdere cultuurpartners, maar ook het vaste, bestaande mooie aanbod in de gemeente, geven kleine kunstbelevingen in de vorm van losse workshops een waardevolle verrijking.

Daarom juichen we het toe dat Vughtse jeugd- en jongeren door kunstenaars en cultuuraanbieders uitgenodigd worden om verassende kunstervaringen mee te maken bij….? Maak en beleef je mee?