UPDATE: Innovatie Buitenschoolse Cultuureducatie

4 juli 2019

Sinds ruim een jaar zet Plaza Cultura zich in om binnen de gemeente Vught nieuwe initiatieven aan te jagen en ondersteunen op het gebied van buitenschoolse cultuureducatie. Daarbij wordt samenwerking tussen culturele (en niet- culturele) organisaties toegejuicht en wordt de stem en eigen inbreng van jeugd en jongeren als belangrijk onderdeel meegenomen.

Afgelopen jaar hebben diverse nieuwe samenwerkingen en initiatieven plaatsgevonden. Uit veel van deze initiatieven zal komend schooljaar een vervolg doorrollen.

Vught Ontmoet Nieuw Talent
Een festival door en voor jongeren. Met een Cultuur Challenge, een ontmoeting met Vughtse ondernemers, een muzikaal concert Elzenpop met lokale en landelijke artiesten en meer.
De tweede versie van het festival vindt plaats op vrijdag 20 september 2019.
Meer info via: www.vughtontmoetnieuwtalent.nl.

Elzenburg & Jongerenwerk Welzijn Vught
Het jeugd- en jongerencentrum Elzenburg ontplooit in relatie met een diverse groep jongeren verschillende activiteiten in samenwerking met Welzijn Vught/jongerenwerk. Er wordt ingezet op kunstzinnige en creatieve activiteiten:

 • Graffiti in je leefomgeving
  Op initiatief van de jongeren is op het Lidwinaveld een JOP gepimpt met graffiti. In een aantal lessen heeft urban artist Joep van Gassel de jongeren wat ontwerp- en graffitiskills bijgeleerd. Over een vervolg (wellicht binnen in Elzenburg) wordt nagedacht!
 • Zomerschool & Summer Thrill
  Gave (creatieve) activiteiten voor de jeugd in de zomer.
  Na de ervaringen van afgelopen jaar heeft de zomerschool dit jaar en nieuwe naam: Summer Thrill. Over het programma lees je hier: https://www.plazacultura.nl/nieuws/nieuws/summer-thrill-voor-jongeren-vught
 • Activiteiten voor groep 7-8
  Één keer per week wil de Elzenburg haar deuren open zetten speciaal voor kinderen uit groep 7-8. In een pilotproject hebben kinderen uit deze groep samengewerkt met kunstenares Carola Mokveld om zelf met schilderwerk invulling te geven aan het jeugdhonk d’n Elze. Komend schooljaar zullen er meer kunstzinnige activiteiten gaan plaatsvinden en wordt de Elzenburg steeds meer van de jeugd!

PietertjesPad
Afgelopen schooljaar is in samenwerking met het Vughts Museum, DePetrus, juf Vera, basisschool De Springplank, Erfgoed Brabant en Sasillustraties een erfgoedroute door Vught ontwikkeld. Daarbij hebben kinderen uit groep 7 de leiding gekregen. Met binnen- en buitenschoolse activiteiten hebben leerlingen zelf de route bedacht, getekend en opdrachten ontworpen voor andere kinderen.
In DePetrus is de ontwikkelde plattegrond met opdrachten te krijgen, zodat je met je groep, familie, klas of collega’s het pad kunt wandelen.
Lees hier: https://www.plazacultura.nl/nieuws/nieuws/lancering-pietertjespad-vught
 

KinderLabs bij Jeugdwerk Rozenoord
De bekende Knutselclub van Jeugdwerk Rozenoord heeft een vernieuwde vorm gevonden in het KinderKUNSTLab. Onder begeleiding van kunstdocent Judith Habraken, in samenwerking met vrijwilligers, kunnen kinderen onderzoeken, experimenteren en maken en het atelier van Elzenburg.
Komend schooljaar zullen er meerdere labs binnen diverse disciplines vorm krijgen; denk maar eens aan een KinderTHEATERLab of een KinderTECHNIEKLab.
Lees meer: www.jeugdwerkrozenoord.nl


My Generation
Samen met verschillende generaties uit Vught een lied instuderen en uitvoeren. Een muzikaal project in een samenwerking tussen Woonwijze, Novalis en muziekdocent Wido de Klein. En met betrokkenheid van leerlingen van De Avonturier, het Maurickcollege, DJ Rooz, de band Rimpelrock en diverse zangers en zangeressen.
Lees meer: https://www.woonwijze.nl/zingen/

Theater3Daagse voor jongeren
Theaterdagen voor jongeren vol workshops spel, decor, kostuums en meer. Vier jongeren hebben zich ingezet om, in samenwerking met van Bijnen Theaterproducties, in de eerste week van de zomervakantie hun eigen idee te realiseren.
Lees meer: https://www.plazacultura.nl/nieuws/nieuws/theater-3-daagse-jongeren-vught

Viering 75 jaar vrijheid
Op 26 oktober 2019 viert Vught haar 75 jarige bevrijding. Vanaf eind augustus start er een educatief project voor de scholen in Vught en buitenschoolse opvang gebaseerd op de ideeën van Mies Boussevain. Dit project is in samenwerking tot stand gekomen met Plaza Cultura, Vughts Museum, bibliotheek Vught, Nationaal Monument Kamp Vught en Judith Abels.
Lees meer: https://www.plazacultura.nl/nieuws/nieuws/de-vrijheidsrok-een-bijzondere-manier-om-de-vrijheid-door-te-geven

Theater met senioren en kleuters
In samenwerking met Woonwijze en Vis in het Water Theater start vanaf eind oktober 2019 een theaterproject, waarbij kleuters en ouderen van De Molenhoek samen theaterlessen gaan beleven.

Beeldende lessen Fort Isabella
Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van een beeldend project voor kinderen in samenwerking met Stichting Fort Isabella Kazerne, Sas Illustraties en het Vughts Museum.
Gaat Pietertje vanuit DePetrus op bezoek bij Isabella?
Wordt vervolgd….
 

Heb je een idee om in Vught, in samenwerking met anderen, culturele en kunstzinnige activiteiten vorm te geven voor de jeugd tussen de 4-18 jaar?
Neem dan contact op met Heleen: heleen@plazacultura.nl