Verrijkend en ontroerend - Kunst Kameraad(je)

20 mei 2020

Binnen het project Kunst Kameraad(je) zijn diverse kunstenaars gekoppeld aan mensen voor wie zij vanuit een ontmoeting (op gepaste afstand) een persoonlijk en kunstzinnig werk maken. Mensen, die een hart onder de riem gegund wordt, omdat ze het moeilijk hebben, of op een vervelende manier geraakt zijn door de corona-crisis.

Enkele deelnemers beschrijven hier hun ervaring tot nu:

20 mei 2020

"Enkele weken geleden las ik in het Klaverblad een stukje over Kunst Kameraadje van Plaza Cultura. Wat een hartverwarmend project! Omdat ik als grafisch vormgever vaak in verhalen van mensen en organisaties duik, leek het me leuk om hieraan mee te doen. En zo werd ik gekoppeld aan een lieve en moedige vrouw die heel graag onder de mensen is en dus helemaal geen zin heeft om achter de geraniums te moeten zitten in deze corona-tijd.

Het is erg leuk om wekelijks met elkaar te bellen om te horen hoe het gaat en elkaar beter te leren kennen. Ze zit vol met mooie, grappige en soms droevige verhalen. Na elk gesprek werk ik weer verder aan een klein kunstwerkje. Het zal iets worden van papier omdat ik dat veel gebruik bij het ontwerpen van boeken en maken van grafiek. Doordat we het contact over een langere tijd uitrekken, kan ik veel experimenteren met kleur en inkt, stevig karton en zacht doorschijnend Japans papier. Soms breng ik tussendoor iets van dit werk naar haar toe, met een verslagje van een van de gesprekken om op te reageren of een vraag om over na te denken. Voor mij is het nieuw om zo te werken en het ontwikkelt zich gaandeweg. Ontzettend boeiend om te doen en heel verrijkend en ontroerend om over het leven van een onbekend iemand te mogen horen."

Angelique Kleijne
grafisch vormgever

 

20 mei 2020 @ Instagram

Vorige week werd ik benaderd door Plaza Cultura. Met het project Kunst Kameraadje koppelt deze club speciaal in deze Coronatijd kunstenaars aan mensen die wel een hart onder de riem kunnen gebruiken.
Om die reden zat ik vanmorgen dus op het zonnige balkon van een mooi Vughtse meneer van 77. Een man met veel verhalen en vooral ook veel onmacht over hoe het nu gaat in deze Coronatijd. Zijn wens is dat ik iets maak voor zijn dochter met een verstandelijke beperking, die hij nu heel af en toe en alleen op afstand mag zien.
Ik schreef vanalles op, maakte foto's. En net toen ik op het punt stond weg te gaan, zei hij tussen neus en lippen door iets dat BAM bij me binnenkwam.
Alle ideeën die ik had, maakten ruimte voor dát. En in die ruimte zag ik het voor me. Dat wat ik mag maken voor deze mooie meneer en zijn dochter.

Ik heb er echt zo'n zin in!

#kunstkameraadje #schrijven # intuitiefschrijven #verhalenmaken #vught

Marieke van Riel
Intuïtief tekstschrijver

 

22 mei 2020 

"Kunstenaars verbinden met andere mensen in de maatschappij die net als kunstenaars ook last hebben van deze corona tijd. Hoe ga je als kunstenaars nog verbinding aan met je publiek of met je lezers, of bezoekers of eigenlijk gewoon die ander die ook meer verwacht in het leven dan alleen thuis zitten en de dagen af te tellen tot corona weer verdwenen is... zoals Muhammad Ali zei:” Don't count the days, Make the days count.”

Voor ieder van ons en nu zeker een serieuze klus. Voor mij is verbinding met mensen de belangrijkste voedingsbodem, waaruit ik werk. Als ontwerper voor theater en kunst projecten op scholen, instellingen en openbare ruimte. Kunst Kameraadjes sluit aan bij mijn behoefte met anderen samen te werken en elkaar te inspireren en eigenlijk is het meer dan ooit terug naar de basis. Hoe raak je elkaar en inspireer je elkaar door te delen in woorden, blikken, beelden, een lied....
Door Plaza Cultura ben ik aan een geweldig leuke vrouw gekoppeld, die meer te vertellen heeft dan ik over het leven, verbinding en dat prachtig weet te vangen in woorden en ook in beelden. Onze gezamenlijke zoektocht naar verbinding proberen we nu weer te geven in troostvogels, u kent ze misschien wel die vogel die net op het meest cruciale moment een lied inzet en daarna weg vliegt met uw verdriet. En naar een ander vliegt om daar zijn troost te bieden. Drs. P. heeft er zelfs een mooi lied over gemaakt.
Het werk is in proces en hoe meer we er mee bezig zijn, hoe universeler het lijkt te worden en hoe meer troostvogels mijn pad al hebben gekruist. Zo blijkt uit het werk van mijn moeder, mijn opa en ook die kolibrie op de open hand bij mijn kunst kameraadje jaren geleden of de knoest in haar tafel die in eens meer wil zijn dan alleen een knoest. Er valt nog veel te ontdekken, te maken en misschien ook weer uiteindelijk met meer te delen.
Wie weet, het is in ieder geval mooi om aan elkaar gekoppeld te zijn en samen nieuwe dingen te onderzoeken en te werken aan nieuw werk.

Judith Abels
ontwerper voor theater en kunst projecten op scholen en instellingen en openbare ruimte.

&

"Een telefoontje van Welzijn Vught, er is een project van Plaza Cultura en ik vond jou er echt het type voor…..ik hoefde er niet over na te denken en zei meteen Ja. Maar ja tegen wat? want echt een idee had ik er niet van. Na een gesprekje gekoppeld aan Judith, we hebben beide veel met verbinding en zo was ons project snel geboren. Troostvogels, we hebben allemaal wel eens troost nodig als zijnde een knuffel, een luisterend oor, het gevoel te hebben er niet alleen voor te staan.
De troostvogel is er zodra je wilt en vliegt weg als nodig om ergens anders op de wereld weer neer te strijken. De troostvogel gaat over grenzen, maakt geen onderscheid en kan je dragen als je eraan denkt. Hij kan opvallend aanwezig zijn in al zijn kleurenpracht om een glimlach op je gezicht te toveren maar kan ook lekker stevig zijn als steuntje in de rug of poezelig zacht. De troostvogel geeft verbinding en licht en luchtigheid. Iets wat veel mensen in deze tijd goed kunnen gebruiken.
Verbinding, het woord dat Judith en mij direct verbond. Het is voor mij een feest om hiermee bezig te zijn samen met zo’n fantastische vrouw en dat ik mijn creativiteit en gevoel over dit alles kan brengen in beeld en tekst in voor mij veel nieuwe vormen.
Een mooi cadeau.

Jeanette Bos
een creatieve vrouw met een verhaal uit Vught ;)


Prachtig om van de kunstenaars en de kameraden te horen over hun ontmoetingen en ervaringen. 

We hebben nog ruimte om mensen met elkaar te verbinden. 
Ken je iemand uit de gemeente Vught, die je een kunstzinnig gebaar gunt in ontmoeting met een kunstenaar? Neem dan contact met ons op.
Klik hier voor meer informatie.