Bevrijdingsrok geplaatst in de binnentuin van Huize Elisabeth te Vught

26 augustus 2020

Dinsdag 25 augustus 2020, werd met vereende krachten de 'bevrijdingsrok' in de binnentuin van Huize Elisabeth neergezet. Vorig jaar werd deze 'vrijheidsrok' ter herdenking van de oorlog en de viering van 75 jaar Vrijheid Vught onthuld in het centrum van Vught. Kunstenares Judith Abels is samen met Dian Langenhuijzen, cultuurcoach bij Plaza Cultura, de drijvende kracht achter het Vughtse Vrijheidsrok-project.

De vrijheidsrok is 4 bij 4 meter. De lapjes waaruit de rok bestaat, zijn gemaakt door schoolkinderen, ouders, opa's en oma's, leerkrachten en vele anderen. Ook bewoners van Vughterstede maakten samen met Welzijn Vughterstede met Jozien Verkuylen en Carine Brouns deze herdenkingslapjes. 'Tijdens het maken kwamen vele herinneringen en verhalen naar boven', vertelden zij.

Verzetsstrijdster Mies Boissevain-Van Lennep overleefde in 1944 kamp Vught. Zij bedacht en ontwierp de bevrijdingsrok. Nadien zijn er meer dan 4000 bevrijdingsrokken gemaakt. De vrijheidsrok staat symbool voor troost, saamhorigheid en het verwerken van de oorlog.

Avulo TV maakte vanmiddag opnames van de opbouw van de installatie van de Bevrijdingsrok in de tuin. Judith Abels, Jozien Verkuylen en Carine van Ewijk werden geïnterviewd door André DeLeu, vrijwilliger Avulo. Cameravrouw Daphne van de Wiel is vrijwilligster bij Avulo en student aan het Koning Willem 1 college. Het prachtige filmpje is hier te zien.

#herdenkingvrijheid #4en5mei #75jaarvrijheid #bevrijdingsrok #vrijheidsrok #kamp#vught #verbinding #troost #saamhorigheid #cultuuronderwijs #plazacultura
#hartvoorgoedezorg #vughterstede

Tekst en foto's: afkomstig van het instagram account van Vughterstede

Wil je de rok gaan bekijken, dan kan dat bij Huize Elisabeth meld jezelf dan ter plekke aan de balie van Huize Elisabeth. Wil je met je groep gaan? Dat kan natuurlijk ook, leuk zelfs! Laat dit dan van te voren telefonisch weten via 073 658 3399 Het is ook mogelijk om er nog een project of een activiteit aan te koppelen al dan niet met Judith Abels. Keuze volop! Heb je vragen schroom niet om contact met ons op te nemen via dian@plazacultura.nl.