Nieuw literatuur aanbod Artisjok en Olijfje

12 december 2018

Artisjok en Olijfje ontwikkelt literatuurproducten voor bibliotheken. Het aanbod van Artisjok en Olijfje is uitdagend voor kinderen en inspirerend voor leerkrachten. In de producten wordt taal actief gekoppeld aan cultuur. Een geïntegreerde vorm van cultuureducatie. Hieronder een kleine greep uit het nieuwe aanbod van Artisjok en Olijfje. 
Wil je meer zien? Kijk dan op de website van Artisjok en Olijfje!

De workshop Nationale Voorleesdagen biedt inspiratie voor pedagogisch medewerkers en leekrachten groep 1-2. De workshop richt zich op de volgende twee boeken:
Heb jij misschien olifant gezien? - David Barrow
Panda wil een vriendje - Jonny Lambert


Tijdens de workshop laat Artisjok en Olijfje zien hoe je aan deze boeken creatieve activiteiten verbindt die recht doen aan het onderzoekende karakter van het jonge kind. Een handversje mag niet ontbreken. Alle deelnemers krijgen bij elk boek een handout waarop het handversje en de creatieve activiteiten staan. Er zit ook een link bij naar het speciale Pinterest-bord wat bij deze twee boeken hoort.

Benieuwd hoe dat er concreet uitziet? Vraag bij Artisjok en Olijfje de handout aan, die we vorig jaar maakten bij Alberts Boom van Jenny Desmond. Dan zie je meteen wat je kunt verwachten. En heb je gelijk een hele leuke handout die je bij de uitnodiging kunt uitdelen, om je netwerk mee te inspireren! Mail naar: artisjokenolijfje@gmail.com

Literair maakonderwijs met Het Donker
Omdat het boek Het Donker van Lemony Snicket en Jon Klassen een prentenboek is, wordt het al gauw alleen aangeboden aan kleuters. Dat kan, maar Artisjok en Olijfje vindt het het meest geschikt voor kinderen in groep 5 en 6. Ze maakten er een project bij van 5 activiteiten, met filosofie en techniek. Kinderen gaan onderzoekend nadenken over wat het donker is en hands-on aan de slag met een stroomkring. Ze leggen zelf (!!!) led-verlichting aan in hun tekening. Een literaire vorm van maakonderwijs, zeg maar. Kinderen doen aan kennisconstructie en het project stelt het ervaren en beleven centraal met een proces van plezier, experiment, falen, doorzetten en samenwerken. En dat allemaal in de context van een verhaal, want de basis is een literair prentenboek. Zo laat je het onderwijs zien hoe je literatuureducatie en maakonderwijs aan elkaar verbindt en hoe magisch dat werkt.

Het boek Het donker van Lemony Snicket en Jon Klassen won Het Zilveren Palet in 2015. Lees er hier meer over: https://kinder.boekenbaas.nl/het-donker-lemony-snicket-jon-klassen/

Ga hier naar een uitgebreide omschrijving van dit aanbod