Beeldportret

Doelgroep
Groep 7, Groep 8, VO
Tijdsinvestering
5 lessen (elk 60 minuten)
Genre
Foto, film, video
AANBIEDER

idfa en de Animatiebus

Interesse of meer informatie?
Neem contact op met Anoeska Huige via info@deanimatiebus.nl

In samenwerking met de Animatiebus presenteert idfa lesplan voor groep 7 en 8 waarin leerlingen aan de hand van een interview een mini-documentaire maken.

In Beeldportret maken de leerlingen aan de hand van een interview een mini-documentaire over de droom van een zelfgekozen hoofdpersoon. Een onderwerp dat ook vaak als leidraad dient in echte documentaires. Een aantal voorbeelden van dit soort documentaires bekijken de leerlingen ook tijdens de lessen. Zo leren zij o.a. hoe ze door goede interviewvragen tot een interessant filmverhaal kunnen komen. Het interview wordt door de leerlingen zelf gefilmd. Vervolgens tekenen ze het verhaal van de hoofdpersoon deels uit; het is de bedoeling dat de leerlingen als het ware in het hoofd van de hoofdpersoon kruipen. Uiteindelijk zullen ze een deel van het verhaal zelf animeren.

Door de verschillende technieken en filmische elementen die in de lessen aan bod komen leren de leerlingen meer over de kracht van beelden in film en media. Daarnaast leren zij hoe de eigen verbeeldingskracht en verschillende materialen gebruikt kunnen worden om een verhaal te verhaal te vertellen.

Opbouw

De lessen bestaan altijd uit drie onderdelen: een introductie, een kijkopdracht naar aanleiding van een korte film of fragment uit het IDFA Docschool Online aanbod en een maakopdracht. In elke les staat één filmisch element of een animatietechniek centraal dat de leerlingen vervolgens verwerken in hun maakopdracht.

Benieuwd hoe dit er in praktijk uit komt te zien? Klik hier voor een overzicht van het lesplan.

Beeldportret is deel 7 van de doorlopende leerlijn Beeldverhaal. Beeldverhaal laat kinderen spelenderwijs kennismaken met de kracht en verschijning van beeld en taal in (animatie)film. Door zelf film te maken leren kinderen hoe ze hun eigen werkelijkheid op een creatieve manier kunnen verwoorden en verbeelden.

De lessen volgen de leerlijn (media)kunst en filmeducatie en zijn kerndoeldekkend voor taal. In iedere les Beeldverhaal is er aandacht voor mondelinge taalvaardigheid en woordenschat.