De Kunst van het Kijken

Doelgroep
Groep 6, Groep 7, Groep 8, VO
Tijdsinvestering
In overleg
Genre
Foto, film, video
Kosten
€ 60,- per uur, exclusief reis- en materiaalkosten
AANBIEDER
BIK collectief

BIK collectief

T: 06-24518131
E: sanne_geboers@hotmail.com
W: www.bikcollectief.nl

Net zoals je kunt genieten van dingen die je hoort en geuren die je ruikt, kun je ook genieten van wat je ziet. Je bepaalt zelf hoe je kijkt en wat je ziet. Alleen doen we dat meestal onbewust. Waarnemen kun je oefenen. Behalve een praktisch gereedschap kan kijken zo ook een poëtisch gereedschap worden. Fotografie is een uitstekend middel om anders en bewuster naar je omgeving te leren kijken.

De leerlingen krijgen een introductie over fotografie. Aan de hand van fotovoorbeelden krijgen ze allerlei tips waarna ze zelf in en om de school gaan fotograferen. Ze moeten daarbij letten op o.a. compositie, camerastandpunten en originaliteit. De leerlingen moeten in de opdracht vooral laten zien dat ze goed en anders naar hun dagelijkse werkelijkheid gekeken hebben.

Deze workshop kan ook de natuur als specifiek onderwerp hebben. Afhankelijk of er in de buurt van school een geschikte omgeving of gebied voorhanden is.

In één workshop foto’s maken én bespreken is lastig omdat alle foto’s ook gedownload en bewerkt moet worden. Daarom heeft de school de keuze om de resultaten zelf na te bespreken aan de hand van een cd die ze ontvangen, of dat de vakdocent terugkomt om dat klassikaal te doen.