Mediawijsheid

Doelgroep
Groep 7, Groep 8, VO
Tijdsinvestering
3 uur per groep
Genre
Foto, film, video, Nieuwe media
Kosten
€ 60,- per uur, exclusief reis- en materiaalkosten
AANBIEDER
BIK collectief

BIK collectief

T: 06-27141958
E:hjalmarvandenakker@home.nl
W: www.bikcollectief.nl

We worden door de media overspoeld met zeer uiteenlopende boodschappen, maar aan het kritisch leren interpreteren daarvan ontbreekt het vaak. Los van amusement dienen veel boodschappen om ons tot een bepaald gedrag of denkwijze aan te zetten, denk aan reclames. Maar ook het journaal geeft ons een beeld van de wereld dat niet per se met de werkelijkheid overeenkomt. Wat is het verschil tussen informeren en manipuleren? Zeker nu het fenomeen Fake News een grote vlucht heeft genomen.

Met een oud en ‘simpel’ filmisch middel als montage kun je dingen al in een andere context plaatsen en de werkelijkheid beïnvloeden. Door middel van Photoshop worden modellen mooier gemaakt dan ze zijn. Met muziek wordt een gemoedsbepalende sfeer neergezet. Zo zijn er legio technieken. In hoeverre zijn leerlingen zich van deze technieken bewust?

Wat is de invloed van nieuwe media zoals Internet, Facebook, Twitter, Instagram en mobieltjes?

Het is belangrijk dat kinderen leren met beelden en media om te gaan, en deze kritisch maar daarnaast ook creatief leren te benaderen.

 

Deze workshop combineert een stuk theorie over invloed en geschiedenis van de diverse media met een doe-opdracht die de leerlingen bewuster maakt van de impact die de media kunnen hebben. Het theoretische deel wordt ondersteund door duidelijke voorbeelden van mediatechnieken d.m.v. een beeldpresentatie en filmpjes op YouTube.

 

Al naar gelang de wens van de school kan het accent op media en mediatechnieken in het algemeen of op Sociale Media liggen. Daar horen ook twee verschillende opdrachten bij. Er kan ook gekozen worden voor een reeks van twee workshops waarin beide aspecten afzonderlijk aan bod komen.