Nieuwsgierige neus

Doelgroep
Groep 1-2
Tijdsinvestering
45 min
Genre
Muziek
Kosten
op aanvraag
AANBIEDER
philharmonie zuid nederland

philharmonie zuidnederland

Adeline van Campen
adeline.vancampen@philharmoniezuidnederland.nl
tel. 088 16 60 726

Ninus is een meisje met een heel Nieuwsgierige Neus. Door een kiertje van haar raam hoort ze muziek die haar oren doet tollen. ‘Dat wil ik ook! Dag papa, dag mama! Ik moet even weg’. Ninus gaat op reis. Ze hoort de geluiden van de drukke stad, geniet van feestmuziek en voelt de ijzige stilte van de winterse wereld. Onderweg ontmoet ze vreemde personages. Dan kijkt ze achterom. Ze is verdwaald. Paniek! Tot ze haar oren spitst. Hoort ze daar haar vader en moeder in de verte? Ja, zo klinkt thuis! Vier musici van philharmonie zuidnederland nemen de kleuters mee op deze muzikale ontdekkingsreis.

Nieuwsgierige Neus is een muzikale voorstelling die bij jou op school komt, waarbij de kinderen heel dichtbij kennismaken met live muziek.

Lesmateriaal
Met het bijbehorende lesmateriaal komt Nieuwsgierige Neus ook in de klas. De kinderen bekijken vooraf de rijk geïllustreerde vertelplaten over de voorstelling, op de achtergrond klinkt de muziek uit de voorstelling al vast een keer. Bij elke vertelplaat zijn korte muziekactiviteiten beschreven, passend bij de thema’s in de voorstelling: thuis, op straat, winterse wereld en feest. In totaal zijn er vijf vertelplaten. Op de laatste is een overzicht van de totale reis van Ninus te zien. Mooi om samen nog eens na te genieten.

viool Monique Pellens en Marleen Matser
klarinet Karel Plessers
cello Sanne de Graaf
regie Lise-Lott Kok
vormgeving Steffie van Lamoen
prenten Mo Swillens

Waarom zou je Nieuwsgierige Neus aanbieden aan je leerlingen?

  • De thema’s in de voorstelling passen bij je dagelijkse lessen: Feest, Verkeer, Thuis, Winter en Reizen.
  • Tijdens de reis die Ninus maakt komen verschillende emoties voorbij. De kinderen ervaren dat muziek deze emotie kan uitbeelden.
  • De kinderen luisteren tijdens de bijbehorende lessen naar korte fragmenten klassieke muziek en kijken naar illustraties uit de voorstelling. Voor veel kinderen een nieuwe ervaring. 
  • De kinderen gaan zelf muziek maken bij de thema’s uit de voorstelling: ze maken bijvoorbeeld een muzikaal cadeau voor een ander

locatie op school in de speelzaal of gymzaal
aantal musici 4 musici
aantal leerlingen per concert min. 60 leerlingen, max. 90 leerlingen
aantal concerten per dag maximaal 2
duur concert 45 minuten