Vertel eens: Verhalen verbeelden

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, BSO, (V)SO
Tijdsinvestering
60 min. of meer
Genre
Theater, Literatuur
Kosten
op aanvraag
AANBIEDER

De verhalenverteller Mieke Aalderink

Telefoon: 073 5324554 / 06 50402386
E-mail: mieke.verhalen@home.nl
Website: www.verteller.com

EEN VERHAAL IN WOORD, BEELD EN SPEL Verhalenverteller Mieke Aalderink leidt leerling en leerkracht rond in de inspirerende en wonderlijke wereld van het verhaal.

Doel
De leerlingen ontdekken hoe leuk het is met verhalen en woorden te spelen. Ze genieten van een vertelling en ontdekken het avontuur dat leidt naar een nieuw verhaal.

Uitdaging
De leerlingen maken verhalen in woord en beeld. Ze genieten van een verhaal en durven te fantaseren. Ze luisteren en kijken naar elkaars verhalen. Ze worden nieuwsgierig naar meer.

Start
Elke workshop start met een kort verhaal (een mini-voorstelling). Dit kan aansluiten bij het thema van het moment, zodat er verbinding ontstaat met de actualiteit in de klas.

De workshop
De leerlingen gaan ontdekken hoe een verhaal in elkaar zit. Ze luisteren, spelen en bewegen met de verteller mee. Met een koffer vol spannende spullen, kleurige kaartjes of het vertelde verhaal gaan ze aan de slag. Aan het eind van de les(sen) hebben ze samen een verhaal gemaakt.

Werkvormen
Spelen, fantaseren, tekenen, zingen, filosoferen, vertellen, dramatiseren, verbeelden, creatief gebruik maken van beschikbare middelen

Hulpmiddelen
Kleurige plaatjes, een verhalenkoffer, tekeningen, diverse materialen uit de klas e.a.

In actie
De leerlingen worden getrakteerd op een spannend verhaal en ontdekken dat meeleven en meedoen een uitdaging is. We gaan kijken wie er mee doen in het verhaal, wat ze doen en hoe ze doen. We zoeken uit waar het zich allemaal afspeelt. Met kleurige plaatjes of kleine voorwerpen wordt het verhaal nog eens uitgebeeld en naverteld. We gaan, langs een verhaallijn, ontdekken hoe leuk het is samen een verhaal te verzinnen.

Aan het eind
verbeelden de leerlingen hun eigen verhaal

Over Mieke Aalderink
Verhalen vertellen is een vorm van theater. Een vertelvoorstelling kan interactief zijn en uitdagen mee te doen, maar ook zo boeiend en meeslepend dat gewoon genieten volstaat. 
Mieke Aalderink is verhalenverteller. Vanuit de literatuur laat zij kinderen en leerkrachten kennis maken met het maken en vertellen van een verhaal, de verhaalstructuur etc, maar óók geeft zij tools om zelf een verhaal te vertellen of verbeelden. Hier komen theaterbeginselen bij kijken zoals mimiek, stemgebruik, houding, presentatie etc. Mieke werkt op maat en kan in gesprek met de leerkracht de exacte vraag ophalen, aansluiten op thema’s, verder de diepte in etc.