Expeditie Birgittinessen

Doelgroep
Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
2 uur, iedere schooldag te boeken tussen 9 en 11 uur.
Genre
Cultureel erfgoed
Kosten
7 euro per lln.
AANBIEDER
museum krona

Museum Krona

www.museumkrona.nl
Veghelsedijk 25 te Uden

foto: Ramon Mangold

Aan de rand van Uden staat een echt bewoond klooster. Je kunt het vanaf de weg bijna niet zien door de metershoge, oude muur die er omheen gebouwd is. Er hangt een sprookjesachtige, mysterieuze sfeer. Het is het (t)huis van de zusters Birgittinessen. Lang niet alles weten we van hen. Ze hebben er voor gekozen om in de anonimiteit te leven. Wat we wel weten, is dat ze ieder dag bidden, mediteren en werken.

Het leven van de Birgittinessen lijkt daarmee heel anders dan dat van ons. Nou ja, het lijkt wel een soort vrijwillige quarantaine. Afgesloten van de buitenwereld. Tegenwoordig hebben we er allemaal wel een beeld bij, na de uitbraak van het coronavirus. Alleen gaat het niet over 5 dagen in afzondering leven, maar je hele leven. Kun jij je voorstellen wat iemand beweegt om in een klooster te gaan? Wat moesten de zusters hiervoor doen? En hoe vrijwillig was of is dat eigenlijk? 

In de expeditie worden leerlingen meegenomen in een wereld die de meesten van hen niet kennen. In groepen buigen ze zich met een mobiele telefoon of tablet over mysterieuze en cryptische opdrachten met allerlei digitale en fysieke elementen. Hierbij ontdekken ze alle plekken in het klooster waar de sporen uit het verleden nog duidelijk aanwezig zijn: de kloostergangen, de cellen, oude manuscripten, beelden van de Meester van Koudewater en de kruidentuin. Leerlingen krijgen inzicht in de motieven van de zusters om in het klooster te gaan, hoe dit leven eruit ziet en wat de waarde van vrijheid van meningsuiting en religie is. Voor de zusters, maar vooral ook voor henzelf.

Voor scholen is er GRATIS busvervoer beschikbaar die de leerlingen met docent en eventuele begeleiders op school ophaalt en weer terugbrengt.

(Begintijd eventueel in overleg te verzetten naar half 10)
Periode: 1-11-2021 tot en met 28-02-2022
Max. 32 lln.

Corona-maatregelen

Museum Krona zal ten alle tijden de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM en de Museumvereniging blijven volgen. Alle projecten zijn zo ingedeeld dat de klas in kleinere groepjes wordt ingedeeld en er overal een goede afstand in acht kan worden genomen. Mochten er wijzigingen plaatsvinden die invloed zouden kunnen hebben op de boekingen van dit project dan wordt dit altijd met de scholen gecommuniceerd.