Radio Walvis

Doelgroep
Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6
Tijdsinvestering
50 minuten
Genre
Muziek
AANBIEDER
philharmonie zuid nederland

philharmonie zuidnederland

Adeline van Campen
adeline.vancampen@philharmoniezuidnederland.nl
tel. 088 16 60 726

Denk aan een ijsbeer. Bedenk er ook meteen een wereld van sneeuw, zeehonden en bevroren zee bij. Zie je al iets? Je bent in Groenland, een eiland dat helemaal niet groen is, maar sneeuwwit. Daar wonen de Inuit, een volk dat al honderden jaren de allerkoudste sprookjes vertelt. Maar het stoere Inuit-meisje Pilu heeft haar eigen verhaal en dat wil ze maar wát graag vertellen. Ze gebruikt hiervoor een taperecorder, waarmee ze – ‘Tsjik tsjik: Dit is Radióóóó Walvis!’ - haar eigen spannende radioshow maakt. Voor iedereen die luisteren wil.

Radio Walvis is een geestige vertelling gebaseerd op een eeuwenoud Inuit-sprookje. Het decor is volledig uit gerecycled materiaal opgebouwd en is daardoor een stille getuige van de problematiek van de plastic soep. 

Digitaal lesmateriaal
Met het speciaal bij deze voorstelling ontworpen digitale lesmateriaal maken jij en je leerlingen kennis met de wereld van Radio Walvis. Vanuit de drie disciplines uit deze voorstelling: vormgeving, drama en muziek, leren ze Pilu kennen en brengen ze afval tot leven door er zelfs muziek mee te maken. Na de voorstelling blik je door middel van je eigen radioshow samen terug op wat je gezien en gehoord hebt.

Waarom zou je Radio Walvis aanbieden aan je leerlingen? 

De kinderen maken van heel dichtbij kennis met de instrumenten en live gespeelde muziek.

Je stelt het maatschappelijk thema plastic soep via cultuureducatie aan de orde.

Je kunt diverse vakgebieden met elkaar verbinden: muziek, drama/verhalen vertellen, milieu en klimaat, wereldoriëntatie met Groenland en de cultuur van de Inuit.

Het verhaal van Pilu prikkelt de fantasie en helpt kinderen om verdriet over het verlies van een dierbaar iemand of huisdier een plek te geven.